Hrana i recepti

Hrana i recepti

Znate li koliko šećera smijete konzumirati dnevno?

Preporučeni unos šećera ne bi smio premašiti 25 grama – DNEVNO.

Upoznajte umjetna sladila

Odrasle osobe trebale bi konzumirati najviše šest čajnih žličica šećera dnevno ako žele izbjeći povišen rizik od karijesa ili debljanja, zajedno sa svim tegobama koje prekomjerna težina donosi, poput povišenog tlaka, bolesti srca ili dijabetesa, glasi preporuka Svjetske zdravstvene organizacije! Koja je vaša mjera?

Zdravstvena agencija Ujedinjenih naroda izdala je smjernice preporučenog unosa šećera, koji ne bi smio premašiti pet posto dnevnog energetskog unosa. Smjernice su utemeljene na “ukupnosti dokaza vezanih za vezu između unosa šećera i tjelesne težine te karijesa”.

“Danas, pretilost zahvaća pola milijarde osoba diljem svijeta, a u porastu je kod svih dobnih skupina, pogotovo u zemljama s malim ili srednjim prihodima, a slobodni su šećeri glavni uzrok ove epidemije”, izjavio je Francesco Branca, direktor nutricionizma za zdravlje i razvoj Svjetske zdravstvene organizacije.

Slobodni šećeri uključuju monosaharide i disaharide koje dodajemo hrani, te šećere prirodno prisutne u medu, sirupima, voćnim sokovima i koncentratima voća.

Preporučeni unos od pet posto jednak je 25 grama šećera, tj. oko šest čajnih žličica – DNEVNO za odraslu osobu normalne težine. Koja je vaša mjera?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo