Kupus možda nije najatraktivnije povrće, ali je prepun nutritivnih vrijednosti koje nam mogu pomoći da se osjećamo snažno i zdravo. Od jačanja imunološkog sustava do poboljšanja probave (ponekad s neugodnim rezultatima), kupus zaslužuje mjesto za našim stolom.
Ovo uobičajeno lisnato zeleno povrće dolazi u nizu boja, oblika i veličina, a možete ga koristiti za juhe, salate, sendviče i još mnogo toga.
Kupus je jedna od onih namirnica koja ima bolji okus nego što izgleda, a ima čak i veću nutritivnu vrijednost nego što ljudi očekuju. Osim toga, svestran je, pristupačan i lako ga je pronaći. I čak ne morate jesti jako puno kupusa da biste imali velike zdravstvene prednosti, kaže dijetetičarka Julia Zumpano.
Utjecaj kupusa za naše zdravlje
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2023/11/shutterstock_1448266400-720x480.jpg)
Jedna šalica nasjeckanog, sirovog zelenog kupusa sadrži samo 22 kalorije i donosi:
- 54% preporučene dnevne vrijednosti vitamina C.
- 85% preporučene dnevne vrijednosti vitamina K.
- Više od 2 grama vlakana.
- 1 gram proteina.
Kupus je također hrana bogata kalijem, što može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka, dodaje Zumpano.
Zumpano ističe kako kupus može ojačati naše zdravlje.
1. Bori se protiv upala
Neke od zdravstvenih prednosti kupusa nalaze se u antocijaninima, prirodnim antioksidansima. Antocijanini ne samo da dodaju boju voću (npr. borovnice) i povrću, već mogu i smanjiti upalu.
Kronična upala (dugotrajno oticanje) povezana je s bolestima srca, rakom, reumatoidnim artritisom i mnogim drugim medicinskim stanjima. Pokazalo se da antocijanini pomažu u kontroli upale.
2. Jača naš imunitet
Vitamin C, također poznat kao askorbinska kiselina, čini puno posla za naše tijelo. Pomaže u stvaranju kolagena i jača naš imunološki sustav. Također, pomaže našem tijelu da apsorbira željezo iz hrane biljnog podrijetla.
3. Poboljšava probavu
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2016/05/9e5ba9147b8722acc2cedcf59ff518c4-720x480.jpg)
Prepun fitosterola (biljnih sterola) i netopivih vlakana, kupus može pomoći u održavanju našeg probavnog sustava zdravim i doprinijeti redovitom pražnjenju crijeva. Potiče dobre bakterije u našim crijevima koje štite naš imunološki sustav i proizvode bitne hranjive tvari. To posebno vrijedi za fermentirani kupus u kimchiju ili kiseli kupus.
Vlakna su neprobavljivi ili apsorbirani ugljikohidrati, pa dodaju masu obrocima i zauzimaju prostor u našem trbuhu, uzrokujući da se brže zasitimo i duže osjećamo sitima.
4. Štiti srce
Antocijanini koji se nalaze u kupusu pomažu više od upale. Znanstvenici su pronašli 36 različitih vrsta antocijana u kupusu, što bi ga moglo učiniti izvrsnom opcijom za zdravlje kardiovaskularnog sustava.
5. Snižava krvni tlak
Kalij je mineral i elektrolit koji pomaže našem tijelu u kontroli krvnog tlaka. Jedna šalica crvenog kupusa može donijeti zdravu količinu kalija – čak 6 posto preporučene dnevne vrijednosti. To bi moglo pomoći u snižavanju krvnog tlaka, smanjujući rizik od bolesti srca.
![](https://ordinacija.vecernji.hr/wp-content/uploads/2018/09/8bafb20a3e340f394abbacb6365e16f8-720x480.jpg)
6. Smanjuje kolesterol
Previše “lošeg” kolesterola ili LDL kolesterola može uzrokovati probleme sa srcem ako se nakuplja u našim arterijama. Kupus sadrži dvije tvari — vlakna i fitosterole (biljne sterole) — koje se natječu s kolesterolom za apsorpciju u našem probavnom sustavu. Oni smanjuju razinu lošeg kolesterola i poboljšavaju naše zdravlje.
7. Održava zdravlje kostiju i zdravo zgrušavanje krvi
Vitamin K je neophodan za naše dobrostanje. Bez njega bismo bili u opasnosti od razvoja stanja kostiju poput osteoporoze, a naša se krv ne bi mogla ni pravilno zgrušavati. Kupus je odličan izvor vitamina K, jedna šalica osigurava 85% preporučene dnevne vrijednosti.
8. Štiti od karcinoma
Neke studije pokazuju da zeleno lisnato povrće poput kupusa ima fitokemikalije koje mogu pomoći u zaštiti od raka. Sadrže antioksidanse i biljne spojeve poput glukozinolata. Ove kemikalije koje sadrže sumpor razgrađuju se tijekom probavnog procesa u tvari koje mogu pomoći u borbi protiv stanica raka i uklanjanju istih iz našeg tijela.
H. A.