Ako ste zabrinuti za svoj imunitet, jedite kiseli kupus! No, znate li kako ga ukiseliti? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Ako ste zabrinuti za svoj imunitet, jedite kiseli kupus! No, znate li kako ga ukiseliti?

Kupus je niskokalorično, a superhranjivo povrće, jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala (mangana, selena, kalcija, kalija, magnezija), omega-3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari (najpoznatiji je sulforafan) koje štite od raka.

Kupus je prava blagodat za imunitet i probavu, a prozvan je i antistresnim povrćem.

Već tisućljećima je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u hladnim danima. Odlično prija sa žgancima, kobasicama, grahom; neizostavan je u pripremi sarme.

Rasol od kiselog kupusa preporučuje se kao pročišćujuća kura za organizam te kao prirodno sredstvo za ublažavanje mamurluka.

Metla za želudac i crijeva

Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su znanstvenici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut.

Kiseli kupus prozvan je metlom za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.

Da bi se očuvale hranjive tvari i probiotici, te radi lakše probavljivosti, preporučuje se jesti kiseli kupus sirov, bez kuhanja. Ako ga dodajete u neko jelo (npr. varivo od graha), učinite to tek na kraju kuhanja.

U pročišćujućim kurama za detoksikaciju organizma, umjesto međuobroka možete popiti čašu soka od kiselog kupusa. Kao ljekovita i slasna kombinacija preporučuje se salata od kiselog kupusa s maslinovim uljem i češnjakom.

A kako možete sami kod kuće kiseliti kupus, pročitajte savjete koje su na stranicama bio&bio podijelili s eko imanja Zrno.

Kiseljenje ribanog kupusa

  1. Posudu u kojoj se kiseli kupus (staklena, ali može i plastična za veće količine) dobro operite i prebrišite otopinom vode i alkoholnog octa.
  2. Glavicu kupusa očistite od oštećenih ili prezrelih listova, prerežite je na pola i izvadite srčiku (kocen).
  3. Naribano zelje izvažite i dodajte 2% soli (pr. na 1 kg kupusa dodaj 1 veću žlicu soli).
  4. Dobro promiješajte posoljeno zelje da malo pomekani kako bi se lakše mogao natiskati u posudu.
  5. Posudu punite sloj po sloj od kojeg svaki dobro utisnite šakom. Prilikom toga primijetit ćete kako kupus pušta svoj sok. Kada posudu napunite do pola, prekrijte kupus folijom (za zimnicu) i dodajte uteg da ga drži stisnutog. Nekoć su ljudi koristili kamen, no kako bi bilo lakše zatvoriti posudu, uteg možete napraviti od vrećice napunjene vodom, jer će na taj način ravnomjerno pružati težinu na sve dijelove kupusa.
  6. Posude s kupusom ostavite da stoje na 18 – 20 stupnjeva oko 4 – 4,5 tjedana.
  7. Kupus tada treba pratiti, ali ne previše dirati. Pojava mjehurića je normalna, ali kada nastane bijeli talog, njega treba micati. Svaki put kada čistite kupus od taloga, obavezno to radite s čistim rukama kako se zimnica ne bi kontaminirala.
  8. Nakon 4 tjedana čuvanja, ako mislite da bi moglo biti gotovo, otvorite posudu i slobodno isprobajte komadić kupusa. Mora biti fino, kiselo, ne smije biti premekano, već lagano hrskavo, lijepe boje i ugodnog okusa.
  9. Fermentirani kupus, ako nećete jesti odmah, pohranite u manje staklenke ili vakuumirajte u vrećice.

Rasol: u soku od kupusa pronađite lijek za giht, čir i očistite kožu

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo