Sve nabrojene mješavine začina su u prahu, stoga ih prije upotrebe treba popržiti na ulju kako bi otpustile svoju aromu, miris i okus.

Opisani začini u prethodnim tekstovima sastojci su i
poznatih indijskih mješavina začina. Najpoznatije i najčešće u uporabi su
mješavine začina: Curry prah, Garam
masala i Madras curry masala.

Curry prah

Curry prah je intenzivne 
tamno žute boje, karakterističnog mirisa te blage pikantne arome.  Mješavina je više začina. Osnovni začini su
prah kurkume, korijandera, kima i piskavice, a ostali sastojci su
kardamom, čili paprika, klinčić, đumbir,
češnjak, cimet i mljeveni papar. O kombinaciji začina ovisi ljutina curry
praha.

Upotrebljava se kao začin svim jelima od riže, mesa, ribe i
povrća te u raguima, ali i kod proizvodnje senfa i Worchester umaka.

Garam masala

Garam masala je svjetski poznata mješavina začina, tako da
ju možete kupiti i u hrvatskim trgovinama. Sastoji se od praha kima,
korijandera, papra, crvene čili paprike, kurkume, klinčića, velikog kardamoma i
cimeta. Jak je začin te se koristi u malim količinama. Jedna čajna žličica je
dovoljna da jelo dobije ljut, pikantan okus. Koristi se kao začin jelima od
povrća, posebno mahunarki ali i jelima od mesa.

Madras curry masala

Posebno ljuta mješavina začina je Madras curry masala. Mješavina
je praha kima, korijandera, papra, klinčića, crvene čili paprike i kurkume. U
mješavini prevladava crvena čili paprika.

Sve nabrojene mješavine začina su u prahu, stoga ih prije
upotrebe treba popržiti na ulju kako bi otpustile svoju aromu, miris i okus.
Mogu se koristiti i začini u zrnu, ali se tada preporučuje uvijek dodati luk
koji ublažava ljutinu začina.

Njihova ljekovita svojstva su širokog spektra, jer
obuhvaćaju sva ljekovita djelovanja začina koji ih tvore.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo