Indijske mješavine začina

Sve nabrojene mješavine začina su u prahu, stoga ih prije upotrebe treba popržiti na ulju kako bi otpustile svoju aromu, miris i okus.
Opisani začini u prethodnim tekstovima sastojci su i poznatih indijskih mješavina začina. Najpoznatije i najčešće u uporabi su mješavine začina: Curry prah, Garam masala i Madras curry masala.
Curry prah
Curry prah je intenzivne tamno žute boje, karakterističnog mirisa te blage pikantne arome. Mješavina je više začina. Osnovni začini su prah kurkume, korijandera, kima i piskavice, a ostali sastojci su kardamom, čili paprika, klinčić, đumbir, češnjak, cimet i mljeveni papar. O kombinaciji začina ovisi ljutina curry praha.
Upotrebljava se kao začin svim jelima od riže, mesa, ribe i
povrća te u raguima, ali i kod proizvodnje senfa i Worchester umaka.
Garam masala
Garam masala je svjetski poznata mješavina začina, tako da ju možete kupiti i u hrvatskim trgovinama. Sastoji se od praha kima, korijandera, papra, crvene čili paprike, kurkume, klinčića, velikog kardamoma i cimeta. Jak je začin te se koristi u malim količinama. Jedna čajna žličica je dovoljna da jelo dobije ljut, pikantan okus. Koristi se kao začin jelima od povrća, posebno mahunarki ali i jelima od mesa.
Madras curry masala
Posebno ljuta mješavina začina je Madras curry masala. Mješavina je praha kima, korijandera, papra, klinčića, crvene čili paprike i kurkume. U mješavini prevladava crvena čili paprika.
Sve nabrojene mješavine začina su u prahu, stoga ih prije upotrebe treba popržiti na ulju kako bi otpustile svoju aromu, miris i okus. Mogu se koristiti i začini u zrnu, ali se tada preporučuje uvijek dodati luk koji ublažava ljutinu začina.
Njihova ljekovita svojstva su širokog spektra, jer obuhvaćaju sva ljekovita djelovanja začina koji ih tvore.