Indijske mješavine začina

curry, zacini

Sve nabrojene mješavine začina su u prahu, stoga ih prije upotrebe treba popržiti na ulju kako bi otpustile svoju aromu, miris i okus.

Opisani začini u prethodnim tekstovima sastojci su i poznatih indijskih mješavina začina. Najpoznatije i najčešće u uporabi su mješavine začina: Curry prah, Garam masala i Madras curry masala.

Curry prah

Curry prah je intenzivne  tamno žute boje, karakterističnog mirisa te blage pikantne arome.  Mješavina je više začina. Osnovni začini su prah kurkume, korijandera, kima i piskavice, a ostali sastojci su kardamom, čili paprika, klinčić, đumbir, češnjak, cimet i mljeveni papar. O kombinaciji začina ovisi ljutina curry praha.

Upotrebljava se kao začin svim jelima od riže, mesa, ribe i povrća te u raguima, ali i kod proizvodnje senfa i Worchester umaka.

Garam masala

Garam masala je svjetski poznata mješavina začina, tako da ju možete kupiti i u hrvatskim trgovinama. Sastoji se od praha kima, korijandera, papra, crvene čili paprike, kurkume, klinčića, velikog kardamoma i cimeta. Jak je začin te se koristi u malim količinama. Jedna čajna žličica je dovoljna da jelo dobije ljut, pikantan okus. Koristi se kao začin jelima od povrća, posebno mahunarki ali i jelima od mesa.

Madras curry masala

Posebno ljuta mješavina začina je Madras curry masala. Mješavina je praha kima, korijandera, papra, klinčića, crvene čili paprike i kurkume. U mješavini prevladava crvena čili paprika.

Sve nabrojene mješavine začina su u prahu, stoga ih prije upotrebe treba popržiti na ulju kako bi otpustile svoju aromu, miris i okus. Mogu se koristiti i začini u zrnu, ali se tada preporučuje uvijek dodati luk koji ublažava ljutinu začina.

Njihova ljekovita svojstva su širokog spektra, jer obuhvaćaju sva ljekovita djelovanja začina koji ih tvore.

 Prati nas na Viber Public Chatu!