Pigment antocijanin je odgovoran za specifičnu krvavu boju crvenih naranči, ali i za očuvanje tankog struka.
Sok crvene naranče
(citrus sinensis) pomogao je laboratorijskim miševima u borbi protiv
nagomilavanja kilograma kada su bili hranjeni namirnicama s visokom udjelom masnoća,
pokazalo je istraživanje.
S druge strane, oni
miševi koji su se hranili “standardnom”, slatkom narančom ipak su se udebljali. Ustanovljeno je kako sok crvene
naranče onemogućava sposobnost nakupljanja masnoća adipoznih stanica.
Istraživači Sveučilišta u Milanu vjeruju kako sposobnost sagorijevanja masnoća duguju visokoj razini pigmenta antocijanina, koji crvenoj naranči daje specifičnu krvavu boju.
Ovaj flavonoid je glavni sastojak mnogih crvenih
plodova koji održavaju srce zdravim, čuvaju vid, pomažu u poboljšavanju
pamćenja, sprječavaju urinarne infekcije i doprinose borbi protiv malignih
bolesti.
Smatra se da je
crvena naranča hibrid mandarine i grejpa, nema koštice i gorkog je okusa. Obrok
jedne crvene naranče sadrži 28 post preporučenih dijetalnih vlakana, a ima više
šećera nego slatka naranča.
Istraživanje je
objavljeno u časopisu International Journal of
Obesity.
K. Horvat