Hrana i recepti

Hrana i recepti

Dječja pretilost uzela maha

Debljina u djece i adolescenata dovodi do čitavog niza zdravstvenih problema u dječjoj i odrasloj dobi. Taj je problem u porastu u cijelom svijetu.

kNaime, nije riječ samo o brojnim zdravstvenim rizicima koje ima za posljedicu, nego i psihičkim tegobama. Vršnjaci se obično izruguju bucmastoj djeci pa su sklonija gubitku samopoštovanja i depresiji.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u našoj je zemlji broj pretile djece, od sedamdesetih godina do danas udeseterostručen. U predškolskoj dobi ima oko 11 posto pretile djece, a u školskoj i više.

Uzroci toga porasta su brojni, a među ostalima to su: promjene prehrambenih navika, vrsta hrane i njezine raspoloživosti te promjene načina života povezanog sa smanjenjem potrošnje energije.

Masno tkivo izlučuje preko 60 hormona

“Kako je pretilost u porastu tako i zdravstvene posljedice debljine postaju sve očitije. Debljina u djece i adolescenata može dovesti do dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, ubrzanog rasta te raznih ortopedskih komplikacija i drugoga. Masno tkivo izlučuje preko 60 hormona koji mijenjaju funkcije mozga i metabolizma. Djeca trebaju sve više hrane i tu nastaje začarani krug”,  pojasnio je doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, specijalist pedijatar iz Centra dječjeg zdravlja.

Sve to ukazuje da debljina nije samo estetski, nego i veliki zdravstveni problem. Primjerice, kod 14-godišnjeg djeteta nalazi krvnih žila znaju biti kao kod 40-godišnjaka. Nažalost, učinkovitost dijeta u kombinaciji s kretanjem nije se pokazala najboljim rješenjem. Oko pretilog djeteta treba se angažirati cijela obitelj, a životni stilovi to baš i ne dozvoljavaju.

kDr. Jovančević ističe kako djeca pate od nedostatka kretanja jer u školi sjede šest, sedam sati, potom kod kuće barem dva do tri dok uče i onda još približno toliko provodeći vrijeme za kompjutorom i ispred TV-a. Tijekom tjedna imaju svega nekoliko sati tjelovježbe na tjelesnom odgoju, što je premalo.

Štetne televizijske reklame

Vrlo štetne su i reklame na televiziji. Primjerice, prema nekim podacima dijete do 18 godina pogleda u prosjeku oko 80.000 različitih propagandnih poruka, a većina ih se odnosi na nezdrave proizvode – slatka gazirana pića, razne slane grickalice, fast food i slične.

“Jako je važna primarna prevencija u vidu zdravstvenog prosvjećivanja. Tu prije svih mislim na vrtiće, zdravstvene voditeljice i službu patronažnih sestara. Jednako tako, isključivo stručnjak smije regulirati prehranu djetetu kako bi dobilo sve što mu je nužno za rast i razvoj. Pretilo dijete koje može ostati debelo i kada odraste, trajno treba promijeniti stil prehrane”, rekao je ugledni pedijatar.

Izvor: She.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo