Hrana i recepti

Hrana i recepti

Kako mršaviti i ne poluditi?

Mršavljenje ovisi o tri stvari, tvrde stručnjaci. Prvo je pitanje unosa manjeg broja kalorija nego što ih možete potrošiti; drugo je stvar tjelovježbe, dok je treće pitanje možda ono najteže – vaša motivacija!

Većina započne dijetu ili se odluči na novi stil života (onaj zdraviji), no nakon nekoliko dana ili tjedana se izgube u limbu između napretka i stagnacije. Kako pronaći motiv i nastaviti s planom mršavljenja?

Sjetite se zašto ste krenuli mršavjeti

Koji je bio prvotni razlog vašeg mršavljenja? Jeste li konačno poslušali liječnika i odlučili se uhvatiti u koštac sa suvišnim kilogramima? Planirate svadbu uskoro, a manji konfekcijski broj vam je imperativ? Želite zdravije živjeti i bolje se hraniti?

Koju god odluku donesete, morate se sami složiti s njome. Nikako ne dozvolite da drugi odlučuju za vas. Uspjeti možete jedino ako u program mršavljenja idete sa 110 posto! Stavite svoje želje na papir i svaki dan ih čitajte.

Uskodefinirani cilj primarna je motivacija za manje obroke ili izbjegavanje “zabranjene” hrane, te vježbanje.

Pravilno postavite cilj

Samosabotaža obično nastupi kada prestanete biti fokusirani na krajnji cilj ili ga krivo postavite. Naime, nije u redu reći: “Želim smršaviti 15 kilograma u tri mjeseca”. Takav cilj je nerealan, a ako ga ne ispunite, naljutit ćete se na sebe i utjehu potražiti u hrani. Mršavljenje zahtijeva svoj tempo, a često su bitniji centimetri koje gubite nego kile. Gledajte kako se vaše tijelo mijenja i zapamtite kako osim skidanja sala možete dobiti i mišiće, koji su teži.

Budite realni

Mnogi će probati najnoviju popularnu dijetu, a pritom neće ni promisliti kako se taj režim uklapa u njihov stil života. Primjerice, ako obožavate škrobnu hranu, vjerojatno nećete izdržati na Atkinsovoj dijeti koja ih ne sadrži.

Isto se načelo odnosi na tjelesnu aktivnost. Ako želite smršavjeti – morate vježbati jer ćete tako izgraditi mišiće, koji će pak ubrzati metabolizam. To znači da ćete brže mršavjeti ako imate mišiće nego salo!

Najčešća isprika osoba koje ne vježbaju je: “Nemam vremena”. Pronađite ga! Ustanite se 40 minuta ranije i hodajte brzim tempom po kvartu ili trčite. U hodu izvodite vježbe, npr. ako gledate TV sat vremena navečer, odvojite deset minuta i napravite 15 čučnjeva, 15 trbušnjaka i 15 sklekova. Za to će vam trebati manje od deset minuta, pa zašto ne biste usred dana napravili još 15 čučnjeva? Mišići najbolje rade kada ne očekuju tjelesnu aktivnost.

Razmislite pažljivije i budite kreativni. Za više savjeta kod vježbanja provjerite našu Fitness rubriku.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo