Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mršavljenje lakše ako se prvo tretira depresija

Ako pokušavate smršaviti, a ne ide vam od ruke, možda je odgovor u neliječenoj depresiji, smatraju američki stručnjaci.

Znanstvenici Sveučilišta Washington referiraju se na prošle studije, kojima je ustanovljeno kako indeks tjelesne mase veći od 30 (što označava pretilost) povećava rizik od depresije između 50 i 150 posto. Smatraju kako ova veza nije jednosmjerna, nego vrijedi i suprotno.

Povećana tjelesna aktivnost vodi poboljšanju depresije, a poboljšanje depresije vodi do povećane tjelesne aktivnosti. U našoj studiji vidimo kako idu ruku pod ruku, no ne možemo reći što točno uzrokuje što”, objasnio je dr. Gregory Simon, voditelj istraživanja.

Njegov je tim pregledao preko 200 žena starih između 45 i 65 godina s prosječnim indeksom tjelesne mase 38,3, a sve su imale depresiju. Izmjerena im je težina, ocijenjen stupanj depresije, razina tjelesne aktivnosti i unos hrane.

Ispitanice su podijelili u dvije skupine: jedna se koncentrirala na mršavljenje, dok se druga fokusirala i na gubitak težine i na depresiju. Dva puta mjesečno su sve žene imale grupnu terapiju.

Najznačajnije promjene su se dogodile u prvih šest mjeseci: čak 38 posto žena čija se depresija poboljšala uspjelo je istopiti pet posto svoje težine, usporedno s 21 posto žena čiji se simptomi depresije nisu promijenili. Jednako tako, veći broj žena koji je liječen za depresiju je uspio zadržati novostečenu liniju dvije godine nakon kraja studije.

Većina programa za gubitak težine se ne koncentrira na tretiranje depresije ili uopće ne obraća pažnju na ovaj poremećaj raspoloženja, tvrde autori. Upravo zato bi rezultati mršavljenja bili bolji ako bi stručnjaci mogli pretilim osobama pomoći sa simptomima depresije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo