Zašto se debljamo od nemasne hrane? - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Zašto se debljamo od nemasne hrane?

U posljednje vrijeme sve su popularniji razni light proizvodi – od jogurta i mlijeka, preko kruha, grickalica i sokova…

Mnogo ljudi na dijeti vjeruju kako su im masnoće glavni neprijatelji i kako bi ih se potpuno trebali riješiti iz svoje prehrane. No eliminiranje masnoća baš i nije dobra ideja. Isto tako, “light” proizvodi nisu uvijek korisni u skidanju viška kilograma.

Masnoće su veoma važne za proces apsorpcije nekih vitamina (kao što su A, E, D i K), bez masnoća koža bi postala naborana, a kosa postala suha i ispucana. Osim toga, masnoće podupiru živčani sustav, neophodne su za proizvodnju raznih hormona i štite tijelo od pothlađivanja. Ako se držite plana prehrane po kojem smijete pojesti naviše 2000 kalorija – tijelu je potrebno 70 g masnoće dnevno. Jedna petina od te količine (oko 15 grama) trebale bi biti zasićene masnoće (maslac, masnoća s mesa…), a ostalo nezasićene masnoće (riba, biljno ulje…).

kPomažu li nam “light” namirnice da smršavimo?

Ako se držite plana prehrane koji smo gore spomenuli, onda vjerojato nemate problema s težinom. No ne može se svako držati strogo zdrave prehrane, a kada je odluče prekršiti često se odlučuju za “manje” zlo ili light proizvode. I tu upadnu u zamku. Poanta je da je kalorijska vrijednost light proizvoda za oko 11 posto manja od običnog proizvoda, no kako nas masnoće brže zasite, jednom kad pojedete jedan light jogurt puno su veće šanse da ćete htjeti pojesti još jedan, odnosno samo će vam se otvoriti apetit. I ako posegnete za još jednim (“pa neće mi škoditi, kad je to light jogurt”) pojesti ćete mnogo više kalorija nego da ste pojeli jedan običan jogurt.

Osim toga, kad proizvođači pokušavaju sniziti količinu masnoća te light verzije “pojačavaju” drugim ne-dijetnim aditivima. Prije nego što se uhvatite tih “dijetnih” proizvoda, pažljivo pročitajte njihov nutricijski sadržaj i sastojke. Uz masnoće, važno je obratiti pozornost na kalorije, natrij, vlakna, vitamine i minerale.

Nemasni jogurt i mlijeko

Proizvođači dodaju škrob kako bi jogurt imao bolji okus, a tako light jogurt ima više ugljikohidrata od običnog jogurta. Dakle, pažljivo pročitajte iznos kalorija, jer 0 posto masnoća ne znači 0 kalorija.

Light majoneza

Ovakvi proizvodi sadrže transmasnoće. Ovo su tekuće masnoće skrućene kroz posebnu prerađivačku tehniku. Transmasnoće se koriste i u margarinu (a i u light margarinu), kolačima s kremom i keksima (čak i “dijetnim” keksima). Te masnoće povisuju razinu “lošeg” kolesterola i oštećuju jetru.

kFitness žitarice

Fitness žitarice obično sadrže 350 – 400 kalorija u 100 grama. Za usporedbu – kajgana od 2 jaja ima samo 200 kalorija. Dakle, te žitarice koje su kao namijenjene mršavljenju, uopće vam ne olakšavaju gubitak kilograma.

Dijetne verzije sokova

U takvim se sokovima običan šećer zamijenjuje umjetnim sladilom, koje je slađe od šećera, ali nema kalorija. Zvuči dobro, zar ne? No, naše je tijelo prepametno da bi ga se moglo tako lako prevariti. Inzulin proizvodimo kako bismo probavili šećer, a kako slatki okus potiče proizvodnju inzulina, to isto čine i umjetni zaslađivači. Kao rezultat tijelo ne dobiva kalorije koje je spremno probaviti, pa počinje tražiti energiju dvostruko jače – odnosno postajete veoma gladni. Zato se nemojte čuditi ako vam se nakon light cole ili sličnog soka otvori apetit.

Nemasna hrana i neplodnost

Liječnici sa Harvarda smatraju da bi žene koje žele zanijeti trebale iz svoje prehrane eliminirati nemasne, “light” namirnice. Oni su ustanovili da žene koje konzumiraju više od dvije porcije nemasne hrane dnevno povećavaju rizik od neplodnosti povezan s izostankom ovulacije za 85 posto. Njihovo istraživanje objavljeno je u cijenjenom oxfordskom Human Reproduction journalu.

Izvor: Žena.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo