Ova supernamirnica je u sezoni, pa napravite zalihe slatkog krumpira!
Sezona je slatkog krumpira, pa nikako nemojte propustiti dobrobiti ove skromne, svestrane superhrane.
Slatki krumpir je čudesna hrana i važan razlog zašto je Okinawa jedna od pet originalnih plavih zona. Njezini stanovnici većinu kalorija dobivaju iz ljubičaste varijante slatkog krumpira i unatoč tome što je to čini prehranom s visokim udjelom ugljikohidrata, ti su ljudi postali jedni od najzdravijih i najdugovječnijih na svijetu, kaže stručnjak za Plave zone Dan Buettner.
Slatki krumpir ima mnoge nevjerojatne zdravstvene prednosti. Evo zašto stručnjaci smatraju da biste ga trebali jesti više.
Slatki krumpir i kalij
Batat je prepun kalija — ima ga više od banane!
Banana prije spavanja riješit će vam jedan veliki problem
Slatki krumpir jedan je od najzdravijih uobičajenih izvora kalija u cijeloj namirnici, koji je potreban svakoj stanici u našem tijelu za funkcioniranje. U stvari, može se smatrati superhranom i rangiran je kao jedna od najzdravijih namirnica na cijelom planetu. Kada birate sortu, zapamtite da je nutritivni sadržaj slatkog krumpira izravno povezan s intenzitetom njegove boje. Što mu je meso više žuto ili narančasto, to može biti zdraviji, dok je ljubičasti još zdraviji, kaže dr. Michael Greger.
Upravo sama boja slatkog krumpira ukazuje na njegove zdravstvene prednosti.
Ta boja vam govori da slatki krumpir ima visok sadržaj antioksidansa poznatih kao karotenoidi. Jedan od najviše proučavanih je beta karoten. To je tvar koju tijelo može koristiti za stvaranje vitamina A, a pomaže stanicama da upravljaju svakodnevnim trošenjem. Slatki krumpir je izvor kalija i vitamina A. Ovo povrće također je izvor nekih vitamina B skupine. I poput mnogih drugih vrsta povrća, dobar je izvor vlakana i ima relativno malo kalorija. Polovica velikog slatkog krumpira ima samo 81 kaloriju, piše klinika Mayo.
Skuhajte batat s ljuskom
Sačuvajte koru na krumpiru kako biste izvukli maksimalnu korist za zdravlje.
Kako bi se najbolje očuvao njihov nutritivni sadržaj, najbolje ih je kuhati. ali bez obzira na način kuhanja, ne gulite im koru jer upravo ona ima gotovo deset puta veću antioksidacijsku snagu od unutarnjeg mesa, što im daje antioksidativni kapacitet koji se približava onoj borovnice, kaže dr. Greger.
Za snažan imunitet
Slatki krumpir sadrži vitamin C, koji podržava zdravlje imuniteta.
Slatki krumpir također osigurava vitamin B6 i vitamin C, koji imaju snažne zdravstvene prednosti. Vitamin B6 potiče razvoj mozga kod djece i rad mozga kod odraslih. B6 također pomaže tijelu u proizvodnji serotonina, hormona koji regulira raspoloženje i pomaže vam da se nosite sa stresom. Vitamin C je antioksidans koji štiti vaše stanice od slobodnih radikala, tvrdi UPMC HealthBeat.
H. A.