Hrana i recepti

Hrana i recepti

Prava istina o svim (ne)dobrobitima kombuche

Ovaj napitak može pomoći u borbi s mnogim bolestima no treba biti oprezan pri izradi te skladištenju

Kombucha postoji više od 2000 godina međutim popularnost ovog fermentiranog i blago gaziranog pića eksplodirala je u prošlom desetljeću kada je ukupna prodaja diljem svijeta porasla s milijuna na milijarde. Radi li se zaista o eliksiru zdravlja ili je za sve zaslužna marketinška magija?

Što je kombucha?

Kombucha je fermentirano piće napravljeno od čaja (obično crni ili zeleni), šećera (može bijeli, turbinado, agavin ili med), “zdravih” bakterija i kvasca.

Napitak obično stoji i fermentira od tjedan do mjesec dana, a krajnji rezultat je lagano gazirano piće koje obično ima okus octa. Proces fermentacije kombuchi dodaje malo alkohola no razina alkohola obično je ispod 0,5%, pa se prodaje kao bezalkoholno piće.

Što je ‘psihobiotička’ dijeta? Pomaže kod borbe protiv stresa i čuva zdravlje probave

Može biti dio plana za mršavljenje

Mnoge hvaljene dobrobiti kombuche slične su onima drugih fermentiranih namirnica, poput kiselog kupusa, kiselih krastavaca, kimchija, kefira i jogurta. Ali istraživanja o tome što kombucha doista čini za vaše zdravlje donekle su ograničena. Ne računajte da će nekoliko boca kombuche zategnuti i pripremiti vaše tijelo za sezonu kupaćih kostima.

Ne bih očekivala gubitak težine samo zbog pijenja kombuchue. Nije tako lako. Možda bismo željeli da je to to, ali jednostavno nije, kaže dijetetičarka Julia Zumpano

Međutim, ispijanje kombuche može biti pozitivan korak u planu mršavljenja – pogotovo ako čaj koristite kao zamjenu za nutritivno niskokaloričan gazirani sok. 

Shutterstock

Neke vrste kombuche su više zaslađene od drugih, pa birajte onu s manjim udjelom šećera, savjetuje Zumpano.

Malo kofeina koje se nalazi u kombuchi također vam može pomoći da ubrzate metabolizam i sagorite više kalorija. Istraživanja su pokazala da kofein može potaknuti smanjenje tjelesne težine i masnog tkiva.

Suzbijanje kroničnih upala

Kombucha je puna antioksidansa i polifenola koji štite vaše tijelo od oštećenja. To može pomoći kod kroničnih upala koje dovode do zdravstvenih problema kao što su bolesti srca, rak i artritis.

Poznato je da polifenoli djeluju kao snažni antioksidansi u tijelu i smanjuju upalu, koja je temeljni uzrok mnogih bolesti i stanja. A proces fermentacije zapravo povećava količinu polifenola, objašnjava dijetetičarka s klinike Cleveland Maxine Smith.

Do jakog imuniteta uz pomoć samo pet namirnica – uvijek ih je dobro imati u kuhinji

Kombuchu ipak ne treba promatrati kao čarobno rješenje za upalu jer ona sama neće suzbiti upali.

Ako je kombinirate s protuupalnom dijetom, poput mediteranske prehrane, to može pomoći. Važan je cjeloviti pristup, upozorava Zumpano.

Poboljšanje zdravlja crijeva

“Dobre” bakterije neophodne su za razvoj crijevnog mikrobioma – a fermentirana hrana kao što je kombucha sadrži probiotike koji pomažu održati te razine visokim.

Kombucha doista može pomoći u povećanju dobrih, zdravih crijevnih bakterija te smanjenju loših. Održavanje te ravnoteže može pozitivno utjecati na vaš probavni sustav i cjelokupno zdravlje i dugovječnost, kaže Zumpano.

Jačanje imunološkog sustava

Kombucha sadrži pozamašne količine vitamina B, koji su ključni za održavanje imunološkog sustava.

Fermentirani čaj također ima visok sadržaj octene, glukuronske i D-šećerne kiseline. Ove organske kiseline mogu biti antimikrobne, što ih čini svojevrsnim superherojima u borbi protiv lošeg rasta bakterija, kaže Smith.

Shutterstock

Borac protiv raka

Može li kombucha biti koristan saveznik u borbi protiv raka? Neka istraživanja sugeriraju da bi antioksidansi pronađeni u fermentiranom čaju mogli ponuditi određenu zaštitu od bolesti.

Oštećenje stanica može dovesti do raka i drugih bolesti. Što više stanica zaštitimo antioksidansima, to manje štete imamo – a to stvarno može pomoći u suzbijanju rizika od raka, kaže Zumpano.

Detoksikacija

Enzimi i kiseline u kombuchi mogu pomoći jetri da se riješi neželjenih spojeva u tijelu. Neka istraživanja čak sugeriraju da kombucha ima potencijal kao terapeutski dodatak prehrani u borbi protiv bolesti masne jetre.

Zdravlje srca

Studije pokazuju da kombucha može povećati ‘dobar’ HDL kolesterol i smanjiti ‘loš’ LDL kolesterol. Dokazano je da kombucha ograničava plak koji se nakuplja u arterijama, a to je ono što stvarno želimo spriječiti.

Zašto je koncept superhrane samo još jedan primjer potrage za čarobnom pilulom?

Može li ispijanje kombuche biti rizično?

Konzumiranje previše kombuche potencijalno može dovesti do reakcija kao što su glavobolja, mučnina, GI tegoba ili ulazak u ketoacidozu (hitno stanje kada je u krvi previše kiseline).

Toksičnost olovom također je moguća ako se domaće kombuche fermentiraju u glinenim posudama ili drugim posudama koje propuštaju olovo u gotovo piće, upozorava Smith.

Sanitacija također može biti problem kada kuhate domaću seriju kombuche. Piće može postati zaraženo ako je kontaminirano nepoželjnim gljivicama i prekomjernom proizvodnjom kvasca (pazite na neobičnu boju ili miris koji podsjeća na lak za nokte.)

Većina komercijalno pakirane kombuche u trgovini savršeno je u redu. Ali ako ste na nekom nasumičnom buvljaku i tamo je stol s kombuchom, to možda nije najbolje mjesto da je nabavite, upozorava Smith.

Treba li itko izbjegavati kombuchu?

Dijetetičari upozoravaju kako kombucha nije najbolji izbor za trudnice, malu djecu ili osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

A. H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo