Redovito se desi da gledam neki film koji uključuje brdo hrane baš onda kad sam gladna. Primjerice, kasno navečer, Ocean’s 11, Brad Pitt stalno nešto žvače. Naravno, dižem se i ja, čačkam po frižideru, uzimam fini džem od jagoda i mislim si… e, što bi sad dala za jednu američku palačinku 🙂 Onako finu, mekanu, pahuljastu.
Da se razumijemo, toliko su jednostavne za napraviti da sam slobodno mogla zasukati rukave i prionuti na posao, ali krevet mi se činio kao ljepša opcija… Barem u tom trenutku!
Sastojci:
- 200 grama brašna
- 2 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjaka)
- 250 ml mlijeka
- 50 grama šećera
- Jedna i pol žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
Priprema:
1. Žumanjke izlupati pjenjačom, dodati mlijeko i sve dobro izmiješati. U jednu zdjelu pomiješati suhe sastojke i polako ih dodavati smjesi od jaja i mlijeka, stalno miješajući da se ne stvore grudice. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg i postepeno, lagano umiješati u smjesu.
2. Lagano nauljite tavu (ja imam običaj tavu premazivati kistom, tako mogu točno odrediti količinu ulja) i kad se tava zagrije, smanjite vatru.
3. Na sredinu tave dodajte malo nadjeva, raširite ga malo da palačinka ne bude predebela i pecite na laganoj vatri. Kad se pojave mjehurići, okrenite palačinku na drugu stranu i pecite još par minuta, taman dok ne dobije lijepu, svijetlo – zlatnu boju.
4. Poslužite s čim god želite: džemom, marmeladom, javorovim sirupom, čokoladnim preljevom, kokosom, bademima… Ja sam koristila čokoladni preljev sa sjeckanim bademima, dulche de leche i preljev od jagode.
Ana Surać
Steamy, creamy…