Recept za krafne s pekmezom bez glutena, za vas je pripremila blogerica Adrijana Bručić. Iako preporučuje punjenje od pekmeza, vi po želji njihov odličan okus možete dodatno pojačati čokoladom ili sirom.
Iako se o glutenu sve više priča kao nepoželjnoj sastavnici svakodnevne prehrane, informacija o glutenu, kao i o celijakiji te osjetljivosti na gluten, nikad previše jer je gluten, nažalost, sveprisutan, budući da se dodaje u velik broj prehrambenih proizvoda. Ukoliko ste na njega osjetljivi važno je kontrolirati sastojke i znati u kojim se namirnicama nalazi gluten.
Krafne s pekmezom bez glutena
Sastojci:
- 5 žumanjka
- 4 jušne žlice ulja
- naribana korica jednog organski uzgojenog limuna
- 1 vanili šečer
- 2 jušne žlice šećera (sve dobro izmiješati te dodati vanilije ekstrakta ili ruma po želji)
Priprema za kvasac:
- 200 ml toplog mlijeka
- 1 svježi kvasac
- 3 čajne žličice MIXB SCHAR bezglutenskog brašna
- 1/2 čajna žličica šećera sve dobro izmiješati i ostaviti kvasac da se diže
Priprema:
- 850 grama MIXB SCHAR bezglutenskog brašna staviti u duboku zdjelu, dodat kvasac koji ste prethodno pripremili, žumanjke sa šećerom, vanili šećerom, ulje, ekstrakt vanilije i naribane korice limuna.
- Početi miješati sastojke te polagano dodat još toplog mlijeka (otprilike 300ml) dok ne dobijete glatku smjesu tijesta.
- Ako je smjesa rijetka, dodajte malo brašna.
- Kada ste dobili glatku smjesu tijesta ostaviti ga da se diže, premijesiti te ponoviti postupak!
Okruglim kalupom za krafne napravite krugove od tijesta. Krafne pecite u dubokom i dobro zagrijanom ulju tako da ih stavljate gornjom stranom prema dolje i pečete poklopljene oko 2 minute sa svake strane.
Nakon što se krafne ohlade, slastičarsku špricu napunie pekmezom od marelice i lagano utisnite u svaku krafnu.
Dobar tek!
Foto: Adrijana Bručić
Ana A.
Isprobajte recept za dijabetičare: ručak od tikvica