Iako je bundeva jedan od najstarijih poljoprivrednih kultura, posljednjih se godina na naše stolove vraća u velikom stilu, a znanost sve učestalije dokazuje da nam, od kore do sjemenke, osigurava brojne zdravstvene dobrobiti.
Sve dobrobiti bundeve
Bogato antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K, meso bundeve blagotvoran je plod za sve vitalne organe u tijelu. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenih biljaka. Jednom kad ih se unese u organizam, pohranjuju se u jetri kao retinol, jedan od najaktivnijih oblika vitamina A, koji brani tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšava zdravlje kože i smanjuje učinke starenja.
Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, poboljšava imunitet. Ostali nutrijenti koje ćete u sebe unijeti konzumacijom bundeve pomoći će vam u sprečavanju bolesti srca i smanjiti apsorpciju masti.
Recept: Bučnica s makom
Tijesto:
Jedno pakiranje tankog tijesta za savijače (oko 9 listova)
Nadjev:
- 80 dag buće
- 15 dag mljevenog maka
- 70 dag svježeg sira
- 10 dag šećera
- 15 dag maslaca
- 4 jaja
- dcl kiselog vrhnja
- sol
Priprema:
Buču očistiti, mesnati dio naribati te dodati soli i ostaviti neka tako odstoji 20-ak minuta. Smjesu naknadno dobro iscijediti. U posudu staviti jaja i šećer te dobro izmiksati, buču pomiješamo sa sirom, makom i vrhnjem te smjesom od šećera i jaja. Posloženo tijesto premažemo polovicom rastopljenog maslaca te rasporedimo pripremljeni nadjev, savijemo i stavimo na lim za pečenje. Pripremljenu savijaču premazati preostalim dijelom rastopljenog maslaca i peći na temperaturi od 200 stupnjeva otprilike 40 minuta. Dobar tek!
Saznajte sve o bučinom ulju.
Foto: Shuttesrtock
Ana A.