Evo jednog interesantnog i jako brzog dizanog aromatičnog kolačića sa čokoladom, a po receptu iz prošlogodišnjeg (zimskog) priloga Delicija… sasvim jednostavan, brzo se sprema i poslužuje topao ili hladan. S čokoladom!
Sastojci
37, 5 dkg brašna
1 vrećica Garanta – za dizano tijesto
1, 25 dl mlijeka
1 bjelanjak
malo soli
8 dkg šećera
5 dkg maslaca
Za premazivanje
1 žumanjak
1 žlica mlijeka
Nadjev
10 dkg tamne čokolade
malo cimeta
malo klinčića
malo muškatnog oraščića
Postupak
1. Za nadjev naribajte čokoladu i pomiješajte sa začinima.
2. Uspite brašno u posudu i dobro ga izmiješajte s Garantom. Dodajte sve ostale sastojke i mikserom, spiralnim nastavcima, miksajte oko dvije minute ili dok ne izradite sasvim glatko tijesto.
3. Tijesto podijelite u dva dijela i na lagano pobrašnjenoj radnoj površini jedan po jedan dio razvaljajte u oblik okrugle ploče (promjera 30-ak cm).
4. Svaku ploču tanko premažite mješavinom žumanjka i mlijeka. Po pola čokoladnog nadjeva ravnomjerno rasporedite po dvjema pločama. Ploče oštrim nožem razdijelite na četvrtine, a svaku četvrtinu na šest “komadića torte”.
5. Komade tijesta sa širih strana čvrsto namotajte, malo ih zaoblite i premažite preostalim žumancem i mlijekom.
6. Pecite ih 15-ak minuta u sredini pećnice, na 180 °C. Zajedno s papirom za pečenje, ohladite ih na rešetki.
Nada Duhović
Just good food