Čokolada nije samo poslastica, već ima i ljekovita svojstva. Smanjuje stres, pomaže u sprečavanju srčanih bolesti, jača imunitet, djeluje antidepresivno.
Stoga svim sladokuscima, ali i onima koji drže do zdravlja preporučujemo čokoladni mousse!
Sastojci:
100 g polugorke čokolade ili čokolade za kuhanje
1 žlica maslaca
3 žumanjka
4 bjelanjka
1 prstohvat soli
2 žličice šećera u prahu
naribana kora ¼ naranče
Priprema:
1. Čokoladu izlomimo na komade pa je s maslacem otopimo u vodenoj kupelji i izmiješamo. Žumanjke u vrućoj vodenoj kupelji izmiješamo s čokoladom; vodena kupelj pri tome ne smije prokuhati.
2. Bjelanjke istučemo sa solju zu jako čvrst snijeg. U čokoladu prosijemo šećer u prahu, dodamo koru naranče i sv edobro promiješamo.
3. Od snijega uzmemo tri žlice i isto tako snažno umiješamo u čokoladnu masu; ona će od toga postati rjeđa. Ostatak snijega stavimo zatim na čokoladnu smjesu, pa ga kuhačom, nipošto žlicom za snijeg, miješamo u čokoladnu smjesu dok sve ne bude dobro izmiješano.
4. Čokoladnu pjenu (mousse) pustimo da se rashladi i stavimo je do posluživanja u hladnjak. Kremu ukrasimo po želji tučenim vrhnjem i maraskama.
Dobar tek!
S.J.