Možda se ne mogu pohvaliti dobrim izgledom, ali su zato mnogima omiljena namirnica.
Postoje razni načini kako pripremiti lignje, a jednako su ukusne na tavi, u juhama, pohane i pržene u dubokom ulju ili punjene začinima i sirom.
Pripremanje ove namirnice zahtjeva pažnju i određene tehnike jer se radi o namirnici nježne strukture koja se može u pripremi uništiti u nekoliko minuta.
Svježa će lignja biti sjajna i glatka te će lagano mirisati po moru. Ako površina nije glatka i ne miriše po svježem trebalo bi ju izbjegavati. Donosimo nekoliko savjeta kako je pripremiti.
Jednostavni, ali dobrodošli trikovi za pripremu ove namirnice
1. Lignja se mora kuhati jako kratko ili jako dugo, sve između će uništiti namirnicu. Dvije minute na jakoj vatri su dovoljne, ili barem 30 minuta kako bi meso omekšalo.
Alergija na plodove mora: Naučite prepoznati simptome
2. 340 grama je jedna standardna porcija liganja
3. Jedna prosječna lignja teži oko 110 grama i to je idealna veličina ako želite pripremiti brzom tehnikom
4. Ako kupujete neočišćene lignje, a recept zahtijeva da se one očiste, kupite barem dodatnih 25 do 50 posto količine kako vam ne bi nedostajalo materijala za pripremu jela
5. Ako želite lignju pripremiti na nešto drugačiji način, očistite ju i stavite u vodu koja ključa na minutu. Izvadite van, isperite hladnom vodom, narežite po želji i začinite omiljenim začinima i marinadama.
Kako spriječiti špricanje za vrijeme pečenja?
Lignje jako špricaju kada se prže, ali to možete spriječiti tako da ih prethodno dobro obrišete. Duboka će tava također pomoći.
Srdele u tempuri – neobičan recept jednostavan za pripremu
Kako očistiti lignju?
- Preprežite ju na pola ispod očiju, odvojite krakove te izvadite oči.
- Lagano prstima potegnite vanjsku opnu i tako očistite.
- Primite ju i lagano prstom gurnite zadnji kraj prema van, tako ćete ju okrenuti.
- Sve što vidite odstranite i bacite.
- Dobro isperite prije kuhanja.
- Ako ju želite dodati salatama ili umacima, režite na kolutiće.
A. A.
Foto: Shutterstock