Ne morate otići u restoran da biste uživali u meksičkoj nacionalnoj kuhinji! Nadaleko poznate tortille možete napraviti i sami.
Sastojci za tijesto:
200 grama brašna
175 grama kukuruznog brašna
1 žličica soli
1 jaje
U nadjev ide:
400 grama šunke
1 crveni i 1 zeleni feferon
200 grama svježeg sira
1 žlica vrhnja
2 rajčice
luk
½ žličice soli
prstohvat bijelog papra
4 žlice masti ili ulja
Priprema je jednostavna:
1. Brašno i kukuruzno brašno pomiješajte u zdjeli sa solju. Dodajte jaje i malo pomalo toliko vode (oko ¾ litre) da nastane čvrsto tijesto. Ostavite pokriveno oko 20 minuta.
2. Od tijesta oblikujte kuglice i razvaljajte ih među listovima pergament-papira u pogačice debele oko 2 mm. Ispržite ih u nepodmazanoj željeznoj tavi.
3. Gotove tortille odijeljene po 1 komadom pergament-papira složite jednu na drugu, umotajte u krpu i držite na toplom.
4. Šunku i glavicu luka narežite na vrlo sitne kockice. Feferone raspolovite, očistite od pregradnih opni i sjemenaka i sitno nasjeckajte. Rajčice ogulite, očistite od sjemenaka i narežite na kockice. Svježi sir pomiješajte s vrhnjem, solju, paprom i sitno narezanim sastojcima.
5. Pripremljenom smjesom namažite tortille, smotajte ih, pribodite drvenim ražnjićem i zlatnosmeđe ispržite na vrućem ulju. Poslužite uz salsa umak.
Dobar tek!
S.J.