Ovaj recept je objavljen u sklopu nagradnog natječaja “Skuhaj ovo”. Vaše ćemo fine kreacije objavljivati od 28. siječnja do 15. travnja, a tri najbolja recepta bit će nagrađena vrijednim nagradama.
Dugo sam tražila savršeni recept za čokoladne košarice s kombinacijom bijele i tamne čokolade, ali kad ta moja potraga nije baš urodila plodom, zatvorila sam se jedno poslijepodne u kuhinju, odlučna u namjeri da stvorim savršene ”duple čokoladne košarice”. Htjela sam dobiti bogati čokoladni okus, htjela sam da budu hrskave pa sam dodala prepržene lješnjake i htjela sam da tijesto bude lagano i prhko. Svaki put kad ih napravim pojedu se dok ni ne trepnem.
Za prhko tijesto
- 250 grama brašna (pola glatkog, pola namjenskog za prhka tijesta)
- 30 grama kakaa ili 30 grama čokolade u prahu
- prstohvat soli
- 200 grama maslaca sobne temperature
- 100 grama šećera
- vanilin šećer
- jedno jaje
Zajedno izmiješati brašno s kakaom, čokoladom u prahu, šećerom i dodati u to mrvicu soli i maslac. Kratko mijesiti i u to dodati jedno jaje koje malo prethodno izlupamo pa se to sve lakše i brže poveže. Izraditi tijesto i staviti ga pola sata u hladnjak.
Tijesto razvaljati i njime obložiti kalupe za mini tartes ili jedan veliki kalup za pitu. Malo probosti tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta, prekriti papirom za pečenje i posuti grahom da se tijesto ne bi diglo dok se peče.
Zagrijati pećnicu na 180°C i peći sedam do deset minuta. Nakon što se košarice ohlade izvaditi ih iz kalupa.
Nadjev od bijele čokolade
- 100 – 200 grama lješnjaka (ovisno o tome koliko volite lješnjake
- bourbon vanilija
- par žlica šećera (ovisi koliki ste fan slatkog)
- 200 grama bijele čokolade
- vrhnje za kuhanje (oko jedan dcl)
Lješnjake prepržiti u pećnici, oguliti im koru i onda ih u sjeckalici usitniti – ali ne da budu kao brašno nego da ostane malo većih komadića tu i tamo. Na pari otopiti bijelu čokoladu, dodati bourbon vaniliju, malo šećera i malo po malo (kako se čokolada topi) vrhnje za kuhanje. Kad se malo ohladi smjesa od bijele čokolade i vrhnja, dodati u nju lješnjake.
Napomena – ostaviti dio lješnjaka za ukrašavanje.
Nadjev od tamne čokolade
- 100 grama tamne čokolade
- malo ruma
- bourbon vanilija
- jedan dcl vrhnja za kuhanje
Čokoladne strugotine u koje smo dodali jednu bourbon vaniliju i malo ruma, preliti zagrijanim vrhnjem i miješati dok se sve ne poveže u glatku smjesu.
Za ukrašavanje
- malo preprženih, nasjeckanih lješnjaka
- strugotine bijele čokolade
Kad se košarice od prhkog tijesta ohlade, puniti ih prvo nadjevom od bijele čokolade s lješnjacima, pustiti pet minuta da se to malo stvrdne i zatim preliti još pomalo toplim čokoladnim nadjevom.
Odmah ukrasiti strugotinama od bijele čokolade i lješnjacima, i kad se ohladi – navaliti na bombastične košarice 🙂
Napomene:
- Ukoliko ne volite lješnjake, možete staviti orahe, kokos ili bademe.
- Košarice se mogu peći i u kalupima za muffine – ja ih obično pečem u kalupu za mini muffine.
- Moja preporuka je odmah napraviti duplu dozu čokoladnog prhkog tijesta i pola zamrznuti 🙂
Ana Surać