Maslačak ili radič najpopularnija je “divlja” salata za detoksikaciju, bogata vitaminima B i C, beta-karotenom te mineralima željezom, cinkom i kalijem.
Od korijena maslačka pripravlja se čaj za jetru, a od žutih cvjetnih glavica ljekoviti džem, sirup, vino… Cvjetovi maslačka mogu se i potopiti u med ili dodati u omlet. Džem od maslačka je ljekoviti pripravak koji pomaže kod bronhitisa i astme, a najbolje ga je uzimati ujutro, natašte. Njime možete zasladiti i biljne čajeve.
Maslačak – ublažava bol, jača bubrege, pomaže kod probave
Džem od maslačka
Sastojci:
- 400 g svježe ubranih cvjetova maslačka
- 1 kg smeđeg šećera
- 2 limuna
- 1 žličica limunske kiseline u prahu
- voda za kuhanje
Priprema:
Cvjetove maslačka prelijte hladnom vodom i ostavite da odstoji 24 sata. Sljedeći dan dobro procijedite maslačak te ulijte pola litre tople prokuhane vode. Kuhajte 20 minuta. Zatim dodajte šećer, sitno narezane limune (s korom samo ako su neprskani) te limunsku kiselinu. Kuhajte još kratko dok se šećer ne rastopi. Kada džem dobije boju meda, maknite ga s vatre. Pustite ga da se ohladi pa procijedite preko gaze. Vratite na vatru i kuhajte još nekoliko minuta, a zatim ulijte u staklenke.
Medvjeđi luk savršen je za proljetno čišćenje organizma
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock