Jambalaya je poznato internacionalno jelo koje se priprema od mesa, povrća, riže i začina. Iako ga obožavaju diljem svijeta, njegovi najveći ljubitelji su stanovnici Louisiane, južnjačke države u Sjedinjenim Američkim Državama.
Potrebi sastojci:
4 polovice pilećih prsa bez kože, narezane na kockice
450 g pikantnih kuhanih kobasica
170 g dimljene šunke, narezane na kockice
1 veći luk, nasjeckan
2 struka celera bjelaša, nasjeckana
2 zelene paprike, narezane, narezane na kockice
3 češnja češnjaka, izgnječena
250 g pelata iz limenke, nasjeckana
450 g pilećeg temeljca
1 žličica kajenskog papra
vršak suhog timijana
malo peršina, svježeg, nasjeckanog
1 list lovora
300 g riže
4 mlada luka, sitno nasjeckana
sol, papar
ulje
Priprema:
1. U većoj tavi zagrijte ulje, dodajte komade piletine i kobasice pa pržite 5 minuta da dobiju laganu smeđu boju. Umiješajte kocke šunke i pecite još 5 minuta
2. Dodajte luk, celer, papriku, češnjak, rajčice, kajenski papar, timijan, peršin i list lovora. Pustite da zavrije uz povremeno miješanje.
3. Umiješajte rižu, posolite i popaprite po ukusu. Kad zavrije, smanjite vatru i poklopite posudu. Neka tiho kuha 10-ak minuta.
4. Posudu sklonite s vatre i tako odložite na 20-ak minuta da se riža postpuno skuha.
5. Bacite list lovora. Jambalayu pospite nasjeckanim mladim lukom netom prije posluživanja.
Nada Duhović
Just good food