Još uvijek sam nadahnuta putovanjem u Pariz i još uvijek inspiraciju vučem iz sjećanja i fotografija. Ovo je definitivno produkt mog maštanja o tom divnog gradu kojem ću se, nadam se, brzo vratiti.
Nadam se da ćete juhu isprobati i barem na trenutak imati osjećaj da ste i vi odlutali u krajeve gdje hrana nije samo hrana, već umjetnost. Oni i od luka naprave umjetničko djelo. Ova juha je dokaz 🙂
Sastojci:
- 500 – 700 grama žutog luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 žlica gustina
- 2 dcl bijelog vina
- Svježi timijan
- 7,5 dcl povrtnog temeljca
- 2,5 dcl vode
- Sol i papar
- Malo kruha
- Maslinovo ulje
- 100 grama sira (gauda)
Priprema:
1. Luk izrezati na ploške debele otprilike pola centimetra, zagrijati maslinovo ulje i staviti luk da se dinsta. Kad je malo omekšao luk posoliti i nastaviti dinstati još 20-ak minuta. Izrezati češnjak na veće komade i dodati luku.
2. Kad češnjak i luk omekšaju podliti bijelim vinom i pustiti da kuha pet do deset minuta da sav alkohol ispari.
3. Dodati svježi timijan, popapriti, dodati temeljac i vodu i smanjiti vatru. Kuhati još pola sata, i zatim sa štapnim mikserom izmiksati luk dok se ne pretvori u kašu.
4. Pola decilitra juhe dobro razmutiti sa žlicom gustina i dodati u juhu i kuhati uz miješanje još pet minuta.
5. Kruh (najbolje bi bilo da je kruh star dan-dva) izrezati na kockice i popržiti na tavi bez ulja. Posipati croutonse po juhi, naribati sir i zapeći u pećnici pet minuta na 200°C.
Bon Appétit
Ana Surać
Steamy, creamy…