Petra Terner velika je kreativka u kuhinji, strastvena ljubiteljica putovanja i restorana, ali i jedna od 1,4 milijuna ljudi u Europi koja boluje od Crohna.
Riječ je o upalnoj bolesti probavnog sustava čiji uzrok nije poznat, ali se sumnja na kombinaciju genetske sklonosti i okolišnih čimbenika. Svakome tko se suoči s dijagnozom, život se mijenja. I za Petru je dijagnoza značila promjene, ali – još važnije! – i početak novog, kvalitetnijeg načina života, tako da danas svoje stanje ne doživljava kao bolest već – stil života. Kako bi svima pokazala da svakodnevica itekako može biti ispunjena, pokrenula je blog “To live a life” odnosno Živjeti život. Na blogu redovito objavljuje recepte, savjete, reportaže s putovanja…, želeći pokazati kako se – unatoč tome što dijagnoza svakako znači odricanje – s Crohnovom bolešću može kvalitetno živjeti.
Majčinstvo uz Crohnovu bolest i spondiloartritis: Blizanci su dobro, a ja držim bolest pod kontrolom
Možete li nam ukratko ispričati svoju priču s “gospodinom Crohnom”?
Priča je poprilično jednostavna. Prije više od 8 godina dijagnosticirana mi je Crohnova bolest. Relativno brzo, tako da smo liječenje akutne faze započeli na vrijeme. U tom periodu bolest je bila u tzv. drugom stupnju, crijeva su već bila sužena na nekim dijelovima te smo odmah započeli s liječenjem i posebnom prehranom. Trebalo mi je oko dva mjeseca da prihvatim situaciju i u tom razdoblju uzela sam si vremena za sebe. Istraživala sam, čitala, isprobavala recepte i striktno se pridržavala osnovnih uputa. Postupno, s godinama, počela sam i sama eksperimentirati i tražiti druge oblike liječenja. Okrenula sam se zdravoj prehrani, aktivnostima, tehnikama disanja, jogi i ostalim stvarima koje su mi olakšale život. Sada sam svjesna da će Crohn biti prisutan cijeli život, ali mogu reći da sam zdrava.
Koliko već dugo imate svoj blog? Kako funkcionira i što želite da znaju oni kojima je vaš blog namijenjen?
Blog sam počela pisati prije 4 godine kada sam shvatila da u Hrvatskoj ne postoji ništa takvo. Ne postoje konkretni savjeti, recepti, trikovi. Postoje službene općenite brošure koje su odlične za start, ali Crohnova bolest je toliko individualna da takve brošure pomažu samo na početku. Blog ima nekoliko kategorija gdje su ponajviše zastupljeni recepti. Nastojim osmišljavati recepte tako da ljudi mogu vidjeti da pripremanje hrane ne mora biti jednolično već da se s osnovnim namirnicama može pripremiti drugačije i maštovitije jelo. Jedan dio posvećen je i savjetima gdje se dotaknem nekih detalja iz života s Crohnom koji su mi pomogli da živim bolje, kvalitetnije i bez simptoma. Tu su i savjeti i doživljaji s putovanja, kao i rubrika Obiteljska posla koja je namijenjena mama i roditeljima s djecom. Blog je namijenjen ne samo osobama s Crohnovom bolešću, nego i svima onima kojima je ponekad potreban vjetar u leđa kako bi se počeli hraniti zdravije i kvalitetnije.
S čime se najteže nosite kada je u pitanju Crohnova bolest i kako si olakšavate?
Svaka osoba ima svoje neke boljke. Niti jedan Crohn nije isti. Meni najteže padaju grčevi koji se znaju pojaviti uslijed konzumacije neke od namirnica koje mi ne odgovaraju. To je jako rijetko jer namirnice koje mi smetaju ne jedem, ali ponekad se zna dogoditi da se pojavi neka nova namirnica. U tom slučaju najviše mi pomažu razni čajevi, tople kupke i spavanje. Čajevi su poznati kao najbolji način suzbijanja simptoma, a dobri su za cijeli organizam.
Vaša trudnoća je unatoč bolesti prošla u redu, pa koji je vaš savjet za trudnice s Crohnom?
Hvala Bogu, trudnoća je prošla bez problema, no vrlo je važno da se ona planira u fazi kada Crohn miruje. Nikako u akutnoj fazi. Bilo bi idealno da trudnica nije na lijekovima te je vrlo važno da ima kvalitetnog i informiranog liječnika koji će voditi posebnu pažnju s obzirom na dijagnozu. Moji liječnici su odlično surađivali te je trudnoća bila malo pod većim oprezom upravo zbog Crohna.
Što morate znati o Crohnu?
Crohnova bolest je upalna bolest probavne cijevi autoimunog podrijetla, drugim riječima nastaje kao posljedica promjena u našem imunološkom (obrambenom) sustavu. Utvrđeno je da su nosioci određenih gena skloniji razvoju te bolesti, tu bolest ili neku od bolesti iz iste skupine zna imati više članova obitelji, no nije nasljedna. Simptomi se mogu javiti u bilo koje životno doba, no najviše novih slučajeva se bilježi kod mladih, naročito adolescenata. Najčešći simptom bolesti je proljev, čija učestalost ovisi o dužini crijeva zahvaćenog upalom. Proljevi su praćeni gubitkom tjelesne težine, slabokrvnošću (krvarenje iz izranjavanog crijeva), nekada povišenom temperaturom. Ako je upalom zahvaćeno debelo crijevo, proljevi su praćeni i vidljivim krvarenjem. Definitivna potvrda bolesti se dobiva kolonoskopijom, pregledom debelog crijeva s kamerom, pri kojoj se može pregledati i kraći dio tankog crijeva, a ključno je tijekom pretrage uzeti male uzorke crijeva koji se potom analiziraju mikroskopski. Kirurško liječenje se koristi relativno rijetko, kod kompliciranih oblika bolesti koji se uz konzervativnu terapiju lijekovima ne smiruju, ili ako zacjeljivanjem upale nastaju ožiljci koji sužavaju crijevo i onemogućuju njegov normalni rad.
Pizza iz tave
Sastojci za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 40 ml ulja
- 75 ml tople vode
- Žličica praška za pecivo
- Pola žličice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- Sastojci za nadjev:
- Umak od rajčice
- Rukola
- Svježa rajčica
- Dimljeni losos
- Svježi sir
Priprema:
Prvo pomiješajte suhe sastojke, brašno, sol, prašak za pecivo i sodu te suhoj smjesi dodajte mokre sastojke, ulje i toplu vodu. Zamijesite tijesto te dodajte malo vode ili brašna kako biste dobili jednoličnu smjesu. Ostavite tijesto da odstoji. Ako imate vremena, pripremite tijesto dan ranije, omotajte u prozirnu foliju te stavite u hladnjak. Tijesto razvaljajte u okrugli oblik veličine vaše tavice.
Tijesto prebacite na tavicu te pecite dok ne poprimi rumenu boju. Okrenite je na drugu stranu te počnite sa slaganjem nadjeva. Prvo stavite umak od rajčice (najbolja je ona domaća varijanta, no poslužit će i ona iz trgovine), zatim na umak od rajčice rukolu, svježu rajčicu narezanu na kockice ili koktel rajčicu, dimljeni losos i svježi sir.
Dok ste stavljali nadjev, druga strana već se dovoljno zažarila te je izvadite iz tavice i narežite na kriške.
Ukoliko se odlučite za varijantu s topljenim sirom, sir stavite odmah na umak od rajčice te tijesto malo poklopite kako bi se sir rastopio. Ostale namirnice slažite dalje redom.
Kakao kocke
Sastojci:
- 150 g pirovog brašna
- 100 ml mlijeka (može bez laktoze)
- 150 g grčkog jogurta
- 40 g maslaca
- 1/2 praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 2 žličice bio kakaa
- prstohvat soli
Priprema:
Pripremite dvije zdjele. U jednoj pomiješajte suhe sastojke, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i kakao. U drugoj pomiješajte grčki jogurt, mlijeko, rastopljeni maslac i prstohvat soli. Na kraju sve zajedno promiješajte kako biste dobili jednoličnu smjesu. Pecite na 180 stupnjeva, 15 minuta.
Juha od mrkve
Sastojci:
- 2 velike mrkve
- Voda
Priprema:
Mrkva je jedno od nekoliko povrća koje smijem jesti u neograničenim količinama pa je nekako bilo i normalno da će se ta namirnica pojaviti i u mojoj juhici. Jakost ove krem juhe ovisi o količini mrkve koju stavite. Ja obično za 2 porcije juhe stavim 2 debele mrkve koje prethodno ogulim, operem i stavim kuhati. Vilicom provjerite kada je mrkva kuhana. Izvadite povrće, dodate malo vode u kojoj se kuhalo i izmiksate štapnim mikserom. Ako vam je smjesa pregusta, dodajte još malo vode u kojoj se mrkva kuhala. Malo posolite i vaša juhica od mrkve je gotova. Ono što sam saznala istražujući pozitivne aspekte mrkve je to da, osim što jača imunitet, pomaže kod reguliranja probave na način da zaustavlja proljev. Mislim da svi oni koji se druže s Crohnom moraju staviti mrkvu na popis svojih dnevnih namirnica.
Karcinom debelog crijeva možete prevenirati prehranom! Slijedite 8 savjeta i smanjite rizik
Foto: Blog “To live a life”