Ova kremasta torta od svježeg sira samo je jedna od varijacija na temu cheesecake. U Americi navodno svaki grad ima neku svoju varijaciju ove izuzetno popularne slastice, a razlikuju se visinom, veličinom, ponekim sastojkom ili vrstom sira koja se koristi.
Ova moja varijacija izuzetno je kremasta i lagana, a upotpunjena je ukusnim i prozračnim biskvitom na bazi kakaa. Ukrasite ju čokoladnim čipsom i šećerom u prahu!
Potrebni sastojci
Za biskvit
130 g omekšalog maslaca
280 g šećera
2 jaja
istrugane sjemenke 1/2 štapića vanilije
2 žlice kakaa za kolače
malo soli
250 g brašna
1 žlica škrobnog brašna (Gustina)
2 žličice praška za pecivo
250 ml mlaćenice
Za kremu
800 g punomasnog svježeg sira
300 g maslaca
200 g šećera
istrugane sjemenke preostale
polovice štapića vanilije
Za dekoraciju
čokoladni čips
šećer u prahu
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Pjenasto izradite maslac sa šećerom, umiksajte jedno po jedno jaje pa dodajte istrugane sjemenke vanilije i pola žličice soli. Posebno pomiješajte suhe sastojke, brašno, kakao za kolače, Gustin i prašak za pecivo, pa ih naizmjence sa mlaćenicom umiješajte u smjesu.
2. Biskvitnu smjesu podijelite u dva namašćena i pobrašnjena kalupa za tortu promjera 25 cm. Smjesu izravnajte i pecite oko 25 minuta u zagrijanoj pećnici ( biskvit provjerite čačkalicom ). Pečene listove biskvita izvadite iz kalupa i ohladite na rešetci za kolače.
3. Svježi sir za kremu kremasto izmiksajte s maslacem, šećerom i sjemenkama preostalog pola štapića vanilije. Hladne biskvite vodoravno prerežite rezačem za tortu, da dobijete četiri lista. Na tanjur ili tacnu po vašoj želji stavite prvi list biskvita, pa oko njega stavite opran obruč kalupa za tortu. Premažite ga petinom kreme, kao i ostale listove koje posložite jedan na drugi. Na kraju uklonite obruč kalupa i premažite tortu ostatkom kreme. Tortu ostavite u hladnjaku najmanje četiri sata, da se stisne. Dekorirajte je čokoladnim čipsom i šećerom u prahu.
Nada Duhović
Just good food