Kuhano vino je tradicionalan napitak u kojem posebno uživamo tijekom zimskih mjeseci. Sastojci mogu varirati i ovise o ukusu, a mi vam danas donosimo recept u kojem ćete svi uživati!
Prvo kuhano vino se pripremalo još u Egiptu, a rani recepti uključuju i limunsku travu, smokve, šafran, mentu, papar i korijander. Tijekom godina počeli su se dodavati i drugi začini poput cimeta, jabuka, limuna i pimet bobica, a još uvijek se najčešće zaslađuje medom.
Crveno vino čuva zdravlje
Istraživanje je pokazalo da crveno vino bogato flavonoidima ima najviše utjecaja na zdravlje čovjeka. Flavonoidi su poznati kao kvalitetan antioksidant koji pomaže organizmu u borbi protiv alergija, virusa i kancerogenih stanica.
Dakle, za zdravlje je bolje piti crno nego bijelo vino, ali to nije odobrenje da svaki dan završite pijani, ali čaša ili dvije na dan mogu utjecati na naše zdravlje.
Dopustite da vas miris kuhanog vina vrati u djetinjstvo, pripremite ga već danas!
Zdravo kuhano vino
Možete koristiti crno ili crveno, a napitak će biti ukusniji ako se priprema s kvalitetnijim vinom, prenosi watchfit.com
Potrebni sastojci:
- 1,750ml vina
- 3 čaše vode
- čajna žličica grožđica
- 5 klinčića
- 2 štapića cimeta
- 2 mahune kardamoma
- 5 Piment bobica
- 2 naranče
- 1 limun
- med
Priprema:
U posudi zagrijte vodu te u nju dodajte grožđice, klinčić, cimet, bobice pimeta, mahune kardamoma te kuhajte na slaboj vatri oko 15 minuta. Dodajte vino, naranču narezanu na ploške i prepolovljen limun. Nastavite kuhati narednih 15-ak minuta. Želite li napitak zasladiti, dodajte meda. Poslužite u čaše i uživajte!
Ana A.
Foto: Shutterstock
Evo kako pobijediti kilograme uz zeleni čaj!
Zagrijte organizam zdravim napitkom – gustom vrućom čokoladom