Linzer keksi - recept za savršenu blagdansku poslasticu - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Linzer keksi – recept za savršenu blagdansku poslasticu

Ne možete pripremiti previše kolačića za Božić, posebno kad se radi o omiljenim tradiocionalnim poslasticama.

Ne možete pripremiti previše kolačića za Božić, posebno kad se radi o omiljenim tradiocionalnim poslasticama.  

Donosimo vam orginalni recept koji dolazi, naravno, iz Austrije. Spomenimo prije samog recepta da su ovi keksići izvedenica popularne Linzer torte za čiji se recept smatra da je najstariji na svijetu! 

Ovo su tri uobičajene greške pri kuhanju kojim povećavate toksičnost vaše hrane

Potrebni sastojci:

  • 240 g brašna
  • 140 grama mljevenih badema
  • 1/2 žličice cimeta u prahu
  • 1/2 žličice soli
  • 200 g maslaca
  • 150 g šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 2 bjelanjka
  • naribana korica jednog limuna
  • 170 g pekmeza od kupina
  • 100 g šećera u prahu

Priprema: 

  1. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva celzijevih.
  2. U tavi tostirajte bademe, a kada se potpuno ohlade usitnite ih u blenderu zajedno sa 50 g šećera. 
  3. U drugoj posudi pomiješajte brašno, cimet i sol te dodajte bademe. 
  4. U velikoj posudi  maslac dobro istucite te dodajte šećer i nastavite mutiti dok sve ne postane pjenasto. Dodajte bjelanjak, vaniliju i koricu limuna. 
  5. Pomiješajte dvije smjese u jednu i podijelite tijesto  u četvrtine i svaki dio zamotajte u prozirnu foliju te spremite u hladnjak na par sati ili par dana. 
  6. U zagrijanu pećnicu stavite dva lima za pečenje i na njih položite papir za pečenje. 
  7. Tijesto izvadite iz hladnjaka. 
  8. Stavite ga između 2 masna papira i razvaljajte.
  9. Koristite kalupe za rezanje (oblik po želji) i stavite ih na lim za pečenje.
  10. Izrežete gornji dio tijesta i na njemu napravite rupicu tako da punjenje pekmezom bude vidljivo.
  11. Važno je da kolačići ostanu tvrdi kako bi zadržali oblik pa ih prije pečenja stavite kratko u hladnjak.
  12. Pecite ih oko 12 minuta. Pustite da se potpuno ohlade.
  13. Namažete donji dio pekmezom te poklopite gornjim dijelom tijesta. 

Može li kokosovo ulje pomoći ako vas muči neredovita probava?

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo