Vrhunska poslastica u kojoj se savršeno stapaju okusi čokolade, slatkog vrhnja i lješnjaka zasigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Zasluženo nosi ime poznatog talijanskog skladatelja i violinista Paganinija. Ova torta okusom će dočarati svaku njegovu sonatu.
Potrebni sastojci za biskvit
10 bjelanjaka
280 g šećera
280 g preprženih blanširanih lješnjaka
2 žlice kakaa
Za čokoladnu kremu
5 žumanjaka
1 cijelo jaje
150 g šećera
50 g tamne čokolade
250 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
Za kremu od vanilije
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
0,7 l mlijeka
0,5 l tučenog slatkog vrhnja
Priprema
1. Prvo izradite obje kreme.
2. Za čokoladnu kremu izmiješajte i na pari otopite žumanjke, jaje, šećer i čokoladu. Kad se smjesa ohladi dodajte ju izrađenom maslacu i sve dobro izradite u finu kremu.
3. Za vanilin kremu, žumanjke, puding i šećer izradite i skuhajte sa 0,7 l mlijeka. Smjesu ohladite, dobro izradite mikserom, pa joj dodajte 0,5 l tučenog slatkog vrhnja.
4. Za biskvit zagrijte pećnicu na 180 °C. Izmiksajte preostale bjelanjke u čvrst snijeg, smjesi izmjenično dodavajte šećer, pržene, blanširane mljevene lješnjake i kakao. Smjesu dobro izmiješajte gumenom žlicom. Pecite u prethodno premazanom i papirom za pečenje obloženom kalupu za torte (ja sam radila u kalupu promjera 25 cm). Vrijeme pečenja ovisi o pećnici, najbolje je češće provjeriti uz pomoć čačkalice. Čista i suha čačkalica znak je dovoljno pečenog biskvita. Ohladite ga.
5. Stavite biskvit na tacnu za torte po vašem izboru, zatim vratite opran i posušen obruč kalupa za torte, (ja sam ga dodatno još obložila papirom za pečenje). Biskvit lagano (ne previše) natopite mlijekom, pa ga premažite prvo čokoladnom kremom, izravnajte, pa zatim premažite i vanillin kremom. Vrh torte pospite mljevenim preprženim lješnjacima. Tortu držite na hladnom najmanje 4 sata, a najbolje preko noći. Prije samog posluživanja maknite obruč kalupa, te lagano odvojite i maknite papir za pečenje. Ukrasite tortu čokoladnom glazurom i tučenim slatkim vrhnjem. Uživajte!
Nada Duhović
Just good food