U ovo doba godine mi se kao po pravilu dogodi da otkrijem kako novo voće samo što nije pristiglo, a ja još uvijek imam zamrzivač pun prošlogodišnjeg.
Ako se i vama događa slično, nudim vam recept za simpatične mini pite s višnjama ili trešnjama.
Sastojci:
Tijesto:
600 g glatkog brašna
400 g maslaca
1,5 prašak za pecivo
200 g
šećera u prahu
malo soli
2 žlice kakaa u prahu
2-3 jaja
1 vanilin šećer
Nadjev:
100 g
brašna
50 g
maslaca
200 g
šećera
1 žlica škrobnog brašna (gustina)
žličica arome vanilije ili neke druge po ukusu
2 jaja
½ l soka od voća ili kompota
višnje ili trešnje
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka zamijesite
prhko tijesto, na način da pomiješate brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo,sol
i vanilin šećer. U tako dobivenu mješavinu utrljate maslac narezan na kockice
dok se ne pretvori u mrvice. Nakon toga dodajte lagano umućena jaja i
zamijesite tijesto. Odvojite manji dio da ostane svijetlo, a u preostalo dodajte
kakao u prahu i ostavite da odstoji u hladnjaku otprilike pola sata radi lakšeg
valjanja.
2. U međuvremenu u pola litre soka ili
kompota sobne temperature razmutite obje vrste brašna i šećer pazeći da se ne
stvore grudice. Razmutite jaja i dodajte i njih. Kuhajte, miješajući na laganoj
vatri dok se ne počne zgušnjavati.
3. Razvaljajte tijesto i rasporedite
ga u posudu za pečenje. Ako imate malene kalupe za pite (promjer 12 cm radite u njima, ali
isto tako će vam navedena količina sastojaka biti dovoljna i za klasičan kalup
za pitu, ali produžite vrijeme pečenja).
4. Posložite odkoštene višnje ili
trešnje na tijesto i zalijte nadjevom, a zatim sve prekrijte trakama svijetlog
i čokoladnog tijesta naizmjence, tako da i crveni dijelovi nadjeva ostanu vidljivi
i da pomalo podsjeća na tartan uzorak. Pecite na 180-200°C dok tijesto ne dobije
zlatnu boju.
Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen