Hrana i recepti

Hrana i recepti

Napravite sami brašno od kestena!

Kesten je jedini orašasti plod koji se, umjesto od masti, sastoji od škroba, i zato je od njega moguće dobiti brašno za pravljenje peciva, kruha i tjestenine.

Bodljikavi putevi i ulični prodavači glasnici su početka sezone kestena. Svake jeseni kesteni su u ponudi na tržnicama i ulicama, ali zreli plodovi mogu se pronaći i u obližnjem parku ili šumi. Branje kestena dobra je prilika za kretanje na svježem zraku i zdrava kombinacija s redovitim prehrambenim unosom ovog slatkog ploda.

Kesteni su bogati vlaknima te jednostruko nezasićenim masnim kiselinama, a koji snižavaju razinu lošeg, a povisuju razinu dobrog kolesterola. Prehrana puna kestena preporučuje se trudnicama jer u velikoj mjeri doprinose preporučenom dnevnom unosu folne kiseline. Kesten je jedini orašasti plod bogat vitaminom C koji, uz pomoć mangana, djeluje antioksidanski, smanjujući rizik od određenih vrsta raka i bolesti srca.

Kesteni se pripravljaju kao pire, parfe, juhe, pečeni, kuhani ili kandirani, poput poznatog deserta marron glacé. Jela od kestena pogodna su za osobe s posebnim režimom prehrane, kao što su veganski i bezglutenski. Kestenovo brašno služi kao alternativa kukuruznom u prehrani osoba oboljelih od celijakije, ali i djece te starijih osoba radi svoje lake probavljivosti.  

Brašno od kestena

Zarežite križ u kestene i pecite ih na 180 stupnjeva oko pola sata. Ogulite ih i nasjeckajte pa vratite u pećnicu i ostavite da stoje nekoliko sati na jako niskoj temperaturi. Nakon što se osuše, treba ih izvaditi iz pećnice, izmiksati i prosijati, prenosi wellhungfood.com.

Janja P.

Mandarina – idealna poslastica s malo kalorija i puno vitamina

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo