Sezona bundeve je još uvijek u tijeku… Iskoristila je to i naša Nada koja je od njih pripremila njoke. Neki ih još zovu valjušci, a u pojedinim dijelovima Hrvatske i bimbeki…
Vrlo su ukusni i izdašni, a bundeva im daje posebnu aromu. Prelijte ih s malo maslinova ulja, pospite sjeckanim bosiljkom i parmezanom. Jedite polako kako biste uživati u svakom zalogaju…
Potrebni sastojci:
1 kg pečene i ohlađene bundeve
500 g brašna
2 cijela jaja
svježi bosilljak
maslinovo ulje
sol, papar
Parmezan ili Ribanac
Priprema :
1. Pećnicu zagrijte na 200 °C. Bundevu narežite na kriške i pecite oko sat vremena. Kriške ohladite, pa s njih maknite stvorenu koricu i odvojite narančasto meso. Od njega napravite pire.
2. Dodajte jaja, posolite, dodajte par sitno nasjeckanih listića svježeg bosiljka i brašno. Sve dobro izmješajte, po potrebi dodajte brašno pa zamijesite izdašno, meko tijesto.
3. Napravite njoke. U međuvremenu zakuhajte vodu, posolite ju i kuhajte njoke dok ne isplivaju na površinu. Izvadite ih šupljikavom žlicom.
4. Vruće njoke prelijte zagrijanim maslinovim uljem ili ih na njemu prepecite. Dodajte još listića svježeg bosiljka i pospite svježe naribanim parmezanom.
Dobar tek!
Nada Duhović
Just good food