Izrada domaćih njoka nikad nije bila lakša! Umjesto njoka od krumpirovog tijesta isprobajte ove brze i ukusne njoke od ricotte. Poslužite li ih uz jednostavni umak poput zelenog pesta, u tren oka imat ćete sjajno toplo predjelo ili gurmanski ručak.
Potrebni sastojci
za 2 osobe
Njoki od ricotte
250 g ricotte (ili
običnog svježeg sira)
1/2 žličice soli
1 žumanjak
30 g parmezana
80-90 g oštrog brašna
prstohvat muškatnog
orašćića (nije obavezno)
Ricottu ocijedite,
stavite u zdjelu i propasirajte. Dodajte joj sol, muškatni orašćić, žumanjak i
naribani parmezan te dobro promiješajte žlicom dok ne dobijete glatku smjesu.
Na kraju dodajte brašno i miješajte kratko, tek toliko da se počne formirati
tijesto. Tijesto će biti još dosta ljepljivo ali neka vas to ne brine. Naravno,
vi možete upotrijebiti više brašna, ali tada njoki neće biti tako lagani i
ukusni.
Dobro
pobrašnite radnu plohu i ruke. Uzmite žlicu tijesta, spustite ga na radnu plohu
i dlanovima ga razvaljajte u dugački valjak (debljine kažiprsta). Nožem
izrežite dobiveni valjak na jastučiće dugačke 2-3cm i slažite ih na pobrašnjeni
stolnjak ili pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponovite sa ostatkom
tijesta. Radite brzo jer će gotovi njoki brzo postati gnjecavi i teško ćete ih
odvajati od podloge.
Njoke kuhajte u
dosta kipuće posoljene vode. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu, 2-3 minute.
Vadite ih šupljikavom žlicom, stavite u zdjelu i po želji prelijte sa malo
maslinovog ulja. Poslužite ih odmah sa pestom od bosiljka ili umakom po želji. Ako
ćete ih poslužiti sa pestom od bosiljka, spremite malo vode u kojoj su se
kuhali njoki.
Pesto od bosiljka
30 listića bosiljka
2 režnja češnjaka
20 g tostiranih badema
120 ml maslinovog ulja
3 žlice naribanog parmezana
2 žlice limunovog soka
2-3 žlice vode u kojoj su se kuhali njoki
sol & papar
Listove bosiljka operite, osušite i stavite u multipraktik. Dodajte mu sve
ostale sastojke i dobro propasirajte dok ne dobijete glatki umak. Po potrebi
još malo dotjerajte okus solju i paprom, promiješajte i odmah poslužite ili
stavite u čistu staklenku i stavite u hladnjak. Dobro zatvoren, pesto može
stajati do 2 tjedna.
Monika Topolko
Sweet
Sensation