Omlet je naziv za jelo od tučenih jaja i mlijeka. Može ga pripremiti baš svatko!
Da bi se dobila ispravna tekstura, cijela jaja ili samo bjelanjci ponekad se mute s malo mlijeka, ili čak vode, da bi se dobili mjehurići vodene pare. Upravo ti mjehurići daju omletu njegovu teksturu. Ovaj će vas recept oduševiti ako volite omlete!
Potrebni sastojci za dvije osobe:
4 bjelanjka
1 žutanjak
2 žlica mlijeka s niskim postotkom masnoće
1 žlica maslinovog ulja
2 mlada luka, sitno nasjeckana
1 žlica nasjeckane rajčice
2 šnite pršuta
5 dag mozzarele
Malo soli, papra i peršina.
Uputstva za pripremu
Jaja, mlijeko, papar i sol stavite u istu posudu te miješajte dok se sastojci ne spoje.
Zagrijte ulje na velikoj tavi, na srednje jakoj temperaturi. Dodajte luk, dinstajte oko 30 sekundi dok ne postane mekan. Konstantno miješajte. Dodajte rajčicu i papar te kuhajte otprilike jednu minutu.
Mješavinu s jajima izlijte u tavu, raspodijelite ravnomjerno. Pecite otprilike dvije minute, nakon toga okrenite na drugu stranu. Sada dodajte na jednu polovicu pršut, sir i peršin. Preklopite omlet na pola i ostavite da se peče još minutu..
Pažljivo ga prebacite na tanjur, i uživajte!
A. Abrahamsberg