Jelo je vegansko pa ga možete poslužiti bilo kome, a priprema se samo 30-ak minuta…
Proljeće i ljeto ćemo doživjeti u najboljem svjetlu i ako posjetimo tržnice koje su pune boja i raznolikih svježih namirnica, a jedna od njih je patlidžan. Svi ga pripremamo, ali ponekad je zabavno dodati nešto novo poznatom receptu. Ovo ukusno povrće je proslavila jedna od glavnih uloga u glasovitom francuskom ratatouille, specijalitetu od povrća na bazi paprika, tikvica i patlidžana uz dodatak luka, češnjaka, maslinova ulja i začinskog bilja.
Kako odabrati najbolji?
Ako tražite najkvalitetniji od svih, zapamtite nekoliko stvari: Trebao bi biti teži od onog što očekujete prema veličini, kora mora biti sjajna a stabljika zelena. Mora biti tvrd, a ne mekan. Tražite manje patlidžane jer oni nisu toliko gorki.
Genijalna torta od vanilije postat će vam omiljena – kao stvorena za posebne prigode
Evo kako ćete pripremiti ovaj ukusan obrok!
Umjesto da pripremate umak od rajčice, koristite onu svježu koju ćete samo prerezati i staviti na gril tavu dok ne omekša. U isto vrijeme dodajte malo luka i imate “umak”. Nasjeckajte rajčicu, stavite u zdjelu i začinite po želji, a obavezno dodajte maslinovo ulje.
Sad prerežite patlidžan i premažite ga maslinovim uljem prije pečenja. Pecite oko 5 minuta.
Zatim narežite mozzarellu na tanke kriške i stavite na pečeni patlidžan dok je on još na tavi kako bi se sir otopio.
Maknite s vatre i premažite umakom od rajčice i dodajte svježi bosiljak. Obroku dodajte hrskavog kruha i uživajte!
Ana A.
Foto: Shutterstock