Genijalna torta od vanilije postat će vam omiljena - kao stvorena za posebne prigode - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Genijalna torta od vanilije postat će vam omiljena – kao stvorena za posebne prigode

A kada pojedete samo jedan zalogaj, znamo da ćete se složiti.

Što bi ovaj kolač činilo savršenim? To može biti mekano i prozračno tijesto koje se priprema od jaja i brašna ili krema od vanilije punog okusa… Ali ipak možda najbolje da isprobate sami i odlučite tako čime vas je ovaj kolač oduševio.

Potrebni sastojci:

  • 440 g brašna
  • 1 žličica soli
  • 2 žličice praška za pecivo
  • ¾ žličice sode bikarbone
  • 345 g neslanog maslaca
  • 300 g šećera
  • 3 velika jaja + 2 bjelanjka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 360 ml mlaćenice

Probajte tortu od sira kako je pripremaju u New Yorku – postat će vaš novi omiljeni desert

Krema od vanilije (premaz)

  • 345 g neslanog maslaca
  • 450 g šećera u prahu
  • 80 ml mlijeka ili vrhnja
  • 1,5 žličice ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i premažite okruglu posudu za pečenje maslacem i obložite masnim papirom.
  2. Pomiješajte brašno, sol prašak za pecivo i sodu bikarbonu te stavite sastane.
  3. Mikserom istucite maslac i šećer dok ne postane kremasto.
  4. Dodajte toj smjesi 3 jaja, 2 bjelanjka i ekstrakt vanilije te miješajte.
  5. Smanjite brzinu miksera i dodajte suhe namirnice ovoj smjesi. Dodajte mlaćenicu.  Pomiješate dobro.
  6. Sve prebacite u posudu za pečenje i pecite oko 25 minuta.
  7. Izvadite van i ostavite da se hladi.

Krema od vanilije (premaz):

  1. U velikoj posudi mikserom istucite maslac pa dodajte šećer, mlijeko, ekstrakt vanilije i sol. Pojačajte brzinu miksera i miksajte još par minuta. Ako je pretvrdo, dodajte još malo mlijeka, ako je presladak, dodajte malo soli.

Osvježavajući kolač od korice limete i maslinova ulja koji će vas raspametiti

Priprema:

  1. Tankim nožem odrežite površine biskvita kako biste dobili ravne plohe. Prerežite na tri dijela.
  2. Jedan sloj kolača stavite na ravnu plohu i premažite kremom, stavite drugi sloj kolača i opet premažite te na to stavite treći sloj biskvita.
  3. Ostatak kreme premažite preko cijelog kolača ravnomjerno.
  4. Prije posluživanja kolač se mora hladiti barem sat vremena.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo