Pita mediteransko-talijanskog porijekla obogaćena je mladom ricottom, pesto genovese umakom i mini rajčicama. A sve to u laganom lisnatom tijestu. Ricotta i netom pripremljen domaći pesto daju joj posebnu aromu
Potrebni sastojci
400 g ricotta sira
2 jaja
100 ml mlijeka
50 g naribanog ribanca
sol, papar
svježi bosiljak
2 režnja češnjaka
2 žlice pinjola
50 ml maslinova ulja
1/2 paketa odmrznutog lisnatog tijesta
400 g mini rajčica
malo soka od limuna
Priprema
1. Izmiješajte ricottu, jaja, mlijeko i ribanac pa smjesu posolite. Za pesto operite i posušite bosiljak, te ga natrgajte na listiće. U mužaru ili jednostavnije u blenderu miksajte češnjak, nekoliko listića bosiljka, pinjole i maslinovo ulje, dok ne dobijete fini gusti pire.
2. Pećnicu zagrijte na 200° C. Vatrostalnu posudu ili lim obložite papirom za pečenje. Lisnato tijesto razvaljajte u kvadratni oblik, položite ga u lim, te oblikujte malo povišeni rub. Tijesto prvo u tankom sloju premažite polovicom pesta, a zatim premažite smjesu s ricottom i ribancem.
3. Mini rajčice operite, prepolovite ih i uvaljajte u ostatak pesta. Posolite ih, popaprite i dodajte par kapi limuna. Poslažite ih na sir i zapecite u pećnici 30-ak minuta. Ukrasite ostatkom bosiljka i zapecite još 5 minuta.
Nada Duhović
Just good food
I vi volite pripremati zdrave recepte? Sudjelujte u kulinarskom natjecanju dm-a i Ordinacija.hr
Više informacija potražite na: dm i Ordinacija.hr zajedno u kampanji “Kuham zdravo”!