Postoji jako dobar razlog zašto zobenu kašu ne treba kuhati u mlijeku - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Postoji jako dobar razlog zašto zobenu kašu ne treba kuhati u mlijeku

Foto: Shutterstock

Možda vam je palo na pamet za pripremu zobene kaše koristiti mlijeko, ali to nije najbolji način za pripremu zdravog doručka.

Svi već znamo da je doručak najvažniji obrok u danu, da nam pruža energiju i koncentraciju kako bismo odradili sve što moramo tijekom dana, a bilo bi najbolje da je taj obrok pun nutrijenata ali i ukusan. Za mnoge to predstavlja upravo zobena kaša; prirodna namirnica puno raznih vitamina, minerala i antioksidansa, dobar je izvor ugljikohidrata, proteina i vlakana koji će zaustaviti osjećaj gladi na dulje vrijeme. Isto tako u svojim dobrobitima nudi nešto i za zaštitu zdravlja srca, a pomaže i kod kontrole kolesterola, tlaka i šećera u krvi.

Zob je “melem” za organizam i zbog obilja minerala (prije svega željeza i kalcija), vitamina B i vitamina E te aminokiselina.

Iako je sama po sebi bezukusna i sigurno neće zadovoljiti svako nepce, može se pripremati na razne načine i mogu joj se dodati razne namirnice, od voća i povrća​ do začina i meda. Može se pripremati u mikrovalnoj, ostaviti preko noći u vodi ili kuhati na štednjaku. Mnogi će koristiti vodu kako bi ovaj obrok prirpemili ali postoje i druge opcije. No jednu stvar ne biste trebali koristiti a to je mlijeko.

Kuhanje zobi u mlijeku mijenja teksturu obroka

Prema pisanju portala The Kitchen, kuhanje zobi u mlijeku će rezultirati ljepljivim i tvrdim žitaricama, a drugim riječima, upravo je to ono što većina želi izbjeći kada priprema zobenu kašu.

To ne znači da morate izbjegavati mlijeko u ovom obroku, samo ga ne biste trebali koristiti za pripremu. Umjesto toga savjetuju da dodate malo mlijeka nakon što ste obrok već skuhali a tako ćete dobiti kremoznu teskturu koju svu volimo a bez ljepljivih sastojaka.

Marinirani patlidžan odlična je alternativa mesu – recept koji ćete koristiti cijelo ljeto

Kako bi se istaknuo poseban okus ove žitarice, dobro joj je i tijekom kuhanja dodati samo malo soli, a ako želite nešto konkretniju teksturu, dodajte i jedno jaje. Ako ne volite kuhati na vodi, možete za to koristiti bilo koju vrstu čaja!

2 jednostavna recepta za doručak sa zobenom kašom

Zobena kaša s medom i kruškom

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica vode
  • 3 jušne žlice mlijeka
  • 2 čajne žlice meda
  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 1 zgnječena kruška
  • 1/2 čajna žlica cimeta
  • za ukras: orašasti plodovi ili sušeno voće

Priprema:    

U posudu stavite med, vodu te  pustite da zakuha – uz stalno miješanje. Smanjite vatru i dodajte  zobene pahuljice – dobro promiješajte da se sastojci povežu. Kuhajte tako 5 minuta, a kad smjesa postane gusta, maknite s vatre. Sad dodajte krušku i cimet i mlijeko te dobro promiješajte. Za ukras i puniji okus ukrasite orašastim plodovima ili sušenim voćem. 

Trebate li krumpire prati prije pripreme ili nakon kupovine? Nekoliko dobrih savjeta…

Zobena kaša s kivijem i limunom

Potrebni sastojci:

  • 1 šalica vode    
  • ½ šalica zobenih pahuljica
  • 1 zrela banana
  • 1 žlica soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 1  kivi (narezan na ploške)

Priprema: Vodu zakuhajte u posudi, dodajte zobenu kašu te smanjite vatru. Bananu zgnječite vilicom i stavite u posudu. Miješate. Kada primijetite da je nešto tekućine isparilo dodajte sok limuna i sol. Kada ste zadovoljni s gustoćom kaše, iz posude za kuhanje ju prebacite u posudu iz koje ćete jesti. Ukrasite kivijem.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo