Patlidžan je najbolje konzumirati upravo između srpnja i listopada, a veganska ga kuhinja prepoznaje i kao odličnu alternativu za meso jer je dobar izvor proteina.
Bilo da ste vegan ili samo razmišljate o tome što pripremiti za ručak a da vam ne oduzima puno vremena, ovaj recept za marinirani patlidžan bi mogao postati nešto što ćete često koristiti u kuhinju.
Dodajmo i kako sadrži u svježem obliku u 100 grama tek 24 kalorije, dok kuhani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, te vitamina B1, K, C, A i folne kiseline. Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioksidans koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti naše stanice od uništenja te koji je sakupljač slobodnih radikala i utječe na izlučivanje viška željeza iz organizma. Upravo ovaj antioksidans može utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka.
Kako odabrati najbolji patlidžan?
Kada birate patlidžan, pokušajte ga stisnuti – ako se koža vrati na mjesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Kod kuće ih čuvajte na temperaturi oko 10°C stupnjeva, a nemojte ga rezati prije spremanja jer se brzo pokvari ako mu je “meso ” otkriveno.
Postoji jedna namirnica koja može rizik od nastanka raka smanjiti za pola – tvrde istraživanja
Potrebni sastojci:
- 700 g patlidžana
- maslinovo ulje
- ocat
- svježa chilli papričica
- 1 režanj češnjaka
- malo svježeg mažurana, timijana i mente (dovoljna su dva listića od svake biljke) i soli.
Priprema:
- Kako biste pripremili patlidžane, očistite ga, operite i maknite peteljku te narežite na tanke šnite.
- Tavu premažite maslinovim uljem i zagrijte ju.
- Patlidžan na vreloj tavi pecite prvo na jednoj strani pa na drugoj te ih prebacite na malo veći tanjur. Ostavite da se malo ohlade dok vi pripremate umak.
- Očistite češnjak, nasjeckajte ga. Papričicu očistite tako da ju stisnete među prstima kako bi iz nje ispale sjemenke. Nasjeckajte ju na sitno. Stavite češnjak u posudu, nasjeckajte bilje i dodajte češnjaku. Dodajte ulje, ocat i pomiješajte.
- Posložen patlidžan prelijte ovom aromatičnom emulzijom i začinite solju.
- Prekrivenu posudu stavite u hladnjak na par sati.
Ovaj će vam čudotvoran napitak od đumbira i peršina pomoći u borbi protiv upala i boli
Dobar tek!
Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock