Marinirani patlidžan odlična je alternativa mesu - recept koji ćete koristiti cijelo ljeto - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Marinirani patlidžan odlična je alternativa mesu – recept koji ćete koristiti cijelo ljeto

Patlidžan je najbolje konzumirati upravo između srpnja i listopada, a veganska ga kuhinja prepoznaje i kao odličnu alternativu za meso jer je dobar izvor proteina.

Bilo da ste vegan ili samo razmišljate o tome što pripremiti za ručak a da vam ne oduzima puno vremena, ovaj recept za marinirani patlidžan bi mogao postati nešto što ćete često koristiti u kuhinju. 

Dodajmo i kako sadrži u svježem obliku u 100 grama tek 24 kalorije, dok kuhani ima 35, uz to je i bogati izvor vlakana, posebno celuloze koja je dobra za probavu, te vitamina B1, K, C, A i folne kiseline. Ono po čemu je patlidžan vrlo poznat je antioksidans koji se nalazi u njegovoj kori, a koji štiti naše stanice od uništenja te koji je sakupljač slobodnih radikala i utječe na izlučivanje viška željeza iz organizma. Upravo ovaj antioksidans može utjecati na prevenciju kardiovaskularnih bolesti, kao i prevenciju raka. 

Kako odabrati najbolji patlidžan? 

Kada birate patlidžan, pokušajte ga stisnuti – ako se koža vrati na mjesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Kod kuće ih čuvajte na temperaturi oko 10°C stupnjeva, a nemojte ga rezati prije spremanja jer se brzo pokvari ako mu je “meso ” otkriveno.

Postoji jedna namirnica koja može rizik od nastanka raka smanjiti za pola – tvrde istraživanja

Potrebni sastojci: 

  • 700 g patlidžana
  • maslinovo ulje
  • ocat
  • svježa chilli papričica
  • 1 režanj češnjaka
  • malo svježeg mažurana, timijana i mente (dovoljna su dva listića od svake biljke) i soli. 

Priprema:

  1. Kako biste pripremili patlidžane, očistite ga, operite i maknite peteljku te narežite na tanke šnite. 
  2. Tavu premažite maslinovim uljem i zagrijte ju. 
  3. Patlidžan na vreloj tavi pecite prvo na jednoj strani pa na drugoj te ih prebacite na malo veći tanjur. Ostavite da se malo ohlade dok vi pripremate umak. 
  4. Očistite češnjak, nasjeckajte ga. Papričicu očistite tako da ju stisnete među prstima kako bi iz nje ispale sjemenke. Nasjeckajte ju na sitno. Stavite češnjak u posudu, nasjeckajte bilje i dodajte češnjaku. Dodajte ulje, ocat i pomiješajte. 
  5. Posložen patlidžan prelijte ovom aromatičnom emulzijom i začinite solju. 
  6. Prekrivenu posudu stavite u hladnjak na par sati. 

Ovaj će vam čudotvoran napitak od đumbira i peršina pomoći u borbi protiv upala i boli

Dobar tek! 

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo