Trebate li krumpire prati prije pripreme ili nakon kupovine? Nekoliko dobrih savjeta... - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Trebate li krumpire prati prije pripreme ili nakon kupovine? Nekoliko dobrih savjeta…

Shutterstock

Najbolje ih je prati tek prije pripreme, navode stručnjaci.

Razlog zašto ih se ne treba prati ranije je taj što će nakon pranja biti plodno tlo za nakupljanje bakterija. Isto tako ako ih oprane negdje pohranite, velike su šanse da će se opet zaprljati. Ako ste krumpir ogulili ali hitno morate van kuće, postoji trik koji će ih čuvati par sati u dobrom stanju – stavite oguljene krumpire u hladnu vodu i hladnjak – tako će oni ostati tvrdi i neće mijenjati boju.

Ustvari, neki stručnjaci kažu kako oguljene krumpire možete u vodi držati i do jednog dana prije korištenja, a taj će korak pomoći i da se odstrane sve bakterije koje se možda na njemu nalaze. Ponovno pranje krumpira će i njihovu teksturu učiniti hrskavom, kaže tako Martha Stewart, no dodaje da ako se krumpiri ostave dulje od 24 sata u vodi, opet možete računati na nakupljanje bakterija, a kako će oni upiti vodu, više neće biti tako tvrdi.

Ako ste u situaciji kada ste suočeni s puno prljavštine koju ne možete očistiti niti četkom, krumpir namočite u mlaku vodu na 20 minuta kako bi se prljavština opustila i kako biste ga lakše oprali.

Znate li zašto je krumpiru dobro dodati ocat za vrijeme kuhanja?

Jednom kad ste naučili koristiti pravi krumpir za kuhanje, ako mu u vodu u kojoj se kuha dodate ocat, on će pomoći da krumpir zadrži svoj oblik. No, to nije sve. Proces ide tako da krumpir kuhate oko 30 minuta, a nakon 10 minuta kuhanja dodajte ocat.  Prema pisanju Eating Expired, ocat će održati krumpir čvrstim i stvorite će se na vanjskom dijelu čvrsta opna. Dobro je znati da je svejedno koju vrstu octa stavljate – vinski, jabučni ili alkoholni. Isprobajte već danas ovaj recept i uživajte u najboljoj krumpir salati.

Ovog ljeta obogatite salate sastojkom na kojeg često zaboravljamo – za brži metabolizam i vitkost

Krumpir se ne smije čuvati u hladnjaku

 Ako ga držite u hladnjaku on može promijeniti okus, ali ne zbog niske temperature nego zbog vlage u hladnjaku. Stoga je za čuvanje krumpira najbolje vrlo svježe mjesto, suho i tamno poput podruma. Stavite krumpir u platnenu ili papirnatu vreću i čuvajte ga na svježem i tamnom mjestu. Čuvajte ga od svjetlosti da ne pozeleni. Spremate li ga u plastičnu vreću, pripazite da bude perforirana kako bi vlaga mogla izlaziti. Važno je i da se čuva podalje od luka jer će plinovi koje emitiraju ove vrste povrća prouzročiti kvarenje i jednoga i drugoga. Često ga pregledavajte i izdvojite svaki proklijao ili smežuran jer će brzo utjecati na kakvoću ostaloga. Mladi krumpir se mnogo brže kvari pa se čuva samo tjedan dana. 

Šest najvjerojatnijih razloga zašto niste gladni ujutro – neki su zabrinjavajući!

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo