Šest najvjerojatnijih razloga zašto niste gladni ujutro - neki su zabrinjavajući! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Šest najvjerojatnijih razloga zašto niste gladni ujutro – neki su zabrinjavajući!

Svi smo čuli kako je doručak najvažniji obrok u danu.

No zato što je popularan, ne znači da će ga svi jesti, a ako vi niste ljubitelj hrane ujutro, pripremati zdrav doručak može biti dosta zahtjevno. Mada u nekim slučajevima manjak osjećaja gladi ujutro može biti i znak ozbiljne bolesti, najčešće se radi o sasvim normalnoj stvari. Ovo su mogući razlozi zašto ne osjećate glad ujutro.

1. JELI STE KASNO NAVEČER

Ovo je najčešći razlog zašto niste gladni kad ustanete, a posebno ako ste kasno navečer jeli masne obroke ili proteine. Ti makronutrijetni mogu usporiti pražnjenje želuca i tako ostajete dugo siti. Proteini mogu i promijeniti razinu hormona koji kontroliraju glad i apetiti. Isto tako i masnoće mogu utjecati na apetiti ali i mogu pojačati osjećaj gladi. Ako volite jesti kasno i preskakati doručak, dokle god pazite da unosite dovoljno nutrijenata i vode u oragnizam, to je sasvim u redu.

2. RAZINA HORMONA SE MIJENJA PREKO NOĆI

Tijekom noći i sna, razine nekoliko različitih hormona se mijenja, a upravo to može utjecati na apetit.

Posebno se to odnosi na adrenalin koji je čini se puno jači upravo ujutro. Vjeruje se upravo kako ovaj hormon zaustavlja osjećaj gladi na način da usporava proceusiranje hrane u organizmu.

Ako imate ovu bolest, oprezno s lubenicom – liječnica upozorava na što trebate paziti

Ovakvo ponašanje hormona je posve normalno i ne zahtjeva brigu, no ako primijetite nagle promjene u apetitu, porazgovarajte s liječnikom.

3. ANKSIOZNI STE ILI DEPRESIVNI

Oba stanja mogu utjecati na apetiti, a uz poremećaje sna, umor i gubitak interesa, depresija posebno jako može utjecati na osjećaj gladi. Anksioznost može povećati razinu određenih hormona hladi, a mnoga su istraživanja pokazala kako su upravo ova stanja odgovorna i kada je u pitanje pretjerivanje u jelu. Ako patite od ovih stanja, najbolje je razgovarati s liječnikom ako vam ona stvaraju probleme i s prehranom.

4. TRUDNI STE

Jutarnja mučnina je sasvim normalna pojava koja je karakterizirana povraćanjem i mučninom, a javlja se kod 80 posto trudnica. Iako se može javiti tijekom cijelog dana, najčešće se ipak javlja ujutro, a isto tako i nestaje nakon otprilike 14 tjedana. Naravno da će one utjecati i na apetiti, a jedna je studija pokazala da radi nje čak 34 posto žena jede u tom periodu puno manje. Osim mučnine, trudnoća može stvoriti i druge probleme poput loše probave, nadutosti i zakašnjelog ispražnjavanja trbuha. Mali obroci i puno vode, dosta sna i izbjegavanje mirisa koji vam smetaju mogu poboljšati apetiti.

 

5. BOLESNI STE

Sasvim je normalno da bolest može uzrokovati gubitak apetita, a posebno ako se radi o respiratornim infekcijama, poput obične prehlade ili upale pluća. Ponekad će nestati i osjet okusa ili mirisa pa hrana neće biti nimalo privlačna. Kada ste bolesni posebno je važno piti puno vode, čak i ako niste gladni. Juha, čaj, banana, sok od jabuke su dobar izbor.

Rak debelog crijeva sve se češće javlja kod mlađih osoba, a ovaj bi napitak mogao biti razlog

6. DRUGI MOGUĆI PROBLEMI

Uz sve navedene faktore, postoji i nekoliko mogućih razloga zašto ne osjećate glad kada se probudite. Ovo bi mogli biti neki od njih:

Uzimate određene lijekove: mnogi lijekovi, kao i antibiotici i diuretici mogu smanjiti apetit

Starite: smanjen apetiti je uobičajen kod starijih osoba radi manjih energetskih potreba, hormona i socijalnog faktora

Imate problema sa štitnjačom: Gubitak apetita može biti povezan sa usporenim radom štitnjače

Ovulirate: Razina estrogena raste za vrijeme ovulacije a to može dovesti do smanjenog apetita

Kronična bolest: Bolesti poput HIV-a, bolesti jetre i srca mogu smanjiti apetit

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo