Ako ćemo govoriti o hranjivoj vrijednosti, onda je skuša najbolja riba! Iako mnogi tvrde kako je najukusnija ako se pripremi na gradelama, vi je danas pripremite u toplini svog doma…
Skuša je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina, 2,1 g na 120 grama mesa. Prema National Heart & Lung Instituteu samo 1 gram omega-3 masnih kiselina na dan kod muškaraca smanjuje opasnost od kardiovaskularnih oboljenja za čak 40 posto.
Osim što su zdrave za srce, skuše obiluju i drugim hranjivim tvarima. Kalcij i vitamin D, koji se nalaze u skuši, bitni su za jake kosti. Betakaroten i vitamin E mogu pomoći u sprječavanju oksidativnog oštećenja stanica, koje uzrokuje pojavu raka, a također štite od srčanog napadaja i kapi. B-kompleks je nužan za normalno funkcioniranje živčanog sustava, a njegov nedostatak može rezultirati umorom, depresijom i slabljenjem imunološkog sustava.
Popečci od skuše
Za pripremu jela možete koristiti skušu koja vam je ostala od ručka ili svježe pripremljenu ribu. Recept je namijenjen za 4 osobe, pripreme traju 20 minuta, a kuhanje 15.
Potrebni sastojci:
- 300g fileta skuše (očišćeni fileti)
- 350 grama pire krumpira (ohlađenog)
- 6 komada mladog luka, nasjeckanog na fine kolutiće
- 1 žlica umaka od hrena
- 2 žlice brašna
- 1 jaje – istučeno
- 90 g krušnih mrvica
- maslinovo ili kokosovo ulje
- zelena salata po odabiru
Priprema:
U velikoj posudi pomiješajte pire, luk, hren i skušu te od njih napravite 8 jednakih okruglih kolačića koje ćete uvaljati u brašno (otresite višak brašna), razmućeno jaje i krušne mrvice.
Na zagrijanoj tavi, na maslinovu ulju, pržite kolačiće 5 minuta sa svake strane dok ne postanu tamno žuti. Poslužite sa salatom
Napomena: Popečke možete pripremiti i dan ranije ili ih čuvati u zamrzivaču.
Foto: Shutterstock
Ana A.