Punjeno pile - tradicionalno, ali ukusno! - Ordinacija.hr
Hrana i recepti

Hrana i recepti

Punjeno pile – tradicionalno, ali ukusno!

Pripremanje:
20 minuta
Kuhanje:
15 minuta

Potrebni sastojci za 4 osobe

1 pile teško 1,8 kg
1 listić lovora
1 mala grančica ružmarina
2 žlice ulja
sol
papar

kZa nadjev

15 dag kuhane šunke
20 dag šampinjona
3 glavice luka ljutike
2 režnja češnjaka
4 peršinove grančice
5 dag zelenih maslina bez koštica
2 kriške kruha
1 jaje
2 dag maslaca
1/2 dl mlijeka

Priprema

  • Kruh namočite u mlijeko.
  • Oljuštite i nasjeckajte luk.
  • Ogulite i nasjeckajte šampinjone.
  • U tavici zagrijte maslac, primiješajte luk i pržite dvije-tri minute na srednjoj temperaturi da požuti.
  • Primiješajte šampinjone, posolite, popaprite i miješajući dalje pržite da ispari sva tekućina.
  • Uključite pećnicu da se zagrije na 210 °C.
  • Oljuštite češnjak i sitno ga nasjeckajte s peršinom.
  • kOperite masline i sitno ih nasjeckajte.
  • Iscijedite kruh.
  • Sameljite šunku.
  • Primiješajte češnjak, kruh, peršin, masline i jaje. Posolite i popaprite.
  • Pile operite i obrišite, te napunite pripremljenim nadjevom. Otvor pričvrstite čačkalicama.
  • Pile izvana natrljajte solju i paprom.
  • Stavite pile u lim i prelijte uljem, pa u lim ulijte 1/2 dl vode. Uz pile dodajte lovor i ružmarin.
  • Stavite pile u pećnicu. Pecite 1 sat, povremeno zalijevajući vlastitim sokom.
  • Pile poslužite vruće.
  • Kao prilog prijat će skuhani krumpiri.
  • Kad zatvarate otvor napunjenog pileta, povucite okolnu kožu i njome pokrijte otvor, te pričvrstite čačkalicama – nadjev onda sigurno neće ispadati.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo