Hrana i recepti

Hrana i recepti

Purica s mlincima – jedini recept koji će vam trebati ovog Božića

Vrhunski chefovi koje je okupio Kotany predlažu jela koja spajaju tradiciju sa suvremenom kuhinjom.

Zajedničko im je svima da su u tome strastveni i da ih pokreće jedna čvrsta iskrena emocija.

Od onih najmlađih, studenata visoke škole za gastronomiju Aspira pa do legende gastronomije Steve Karapandže kojem se pridružila blogerica Lana Klingor-Mihić, a sve kako bi pripremili tradicionalnu puricu s mlincima, crvenim zeljem i kestenima.

Medenjaci: Imamo najbolji recept za ovu mirisnu poslasticu

Sastojci:

  • 1 purica
  • svinjska mast
  • 1 jabuka
  • 1 luk
  • pileći ili povrtni temeljac/juha za podlijevanje
  • sol
  • papar

Mlinci:

  • 1 kg brašna
  • 1 jaje
  • mlaka voda
  • sol

Priprema:

Očišćenu puricu dobro obrišite kuhinjskim papirom (može se nabosti slaninom), malo posoliti i ostaviti neko vrijeme da se navlači sol.

Unutrašnjost purice premazite solju i dodajte glavicu luka i jabuku prerezane na četvrtine i vezane špagom. Tako pripremljenu puricu naglo zapecite u plitkoj ugrijanoj masnoći, podlijte temeljcem ili juhom i nastavite peći u pećnici na 200°C oko 2-3 sata dok ne omekša.

Za vrijeme pečenja zalijevajte vlastitim sokom. Pečeno meso izvadite iz pećnice na toplo, a masnoću od pečenja podlijte s malo juhe, prokuhajte i procijedite, te ostavite na toplom do upotrebe.

Od brašna, jaja, soli i malo mlake vode zamijesite polučvrsto tijesto. Tijesto podijelite u više loptica od oko 50g pa ih razvaljajte. Na srednje ugrijanoj ploči pecite razvaljene kuglice s jedne i druge strane.

Tako ispečene mlince zdrobite na manje komade, zalijte kipućom slanom vodom i ostavite 2 minute da odstoje u vodi. Mlince ocijedite i jos vruće zamastite sokom od pečenja.

CRVENI KUPUS

  • 1 kg crvenog kupusa
  • 1 luk
  • 1 jabuka
  • 30 g maslaca
  • 4 žlice Balsamica
  • 4 dl crnog vina
  • 4 žlice želea od ribizla
  • žličica šećera
  • 1/4 štapica cimeta
  • 4 borovice (klek)
  • klinčić u prahu
  • sol
  • papar

Germknedle – recept za austrijsku poslasticu

Priprema:

Crveni kupus naribajte, luk sitno nasjeckajte, a jabuke oguljene i bez koštica narežite na kriške. Na maslacu staklasto propirjajte luk, dodajte jabuke, nakon kratkog vremena i narezani kupus. Uz miješanje još prodinstajte 5 minuta, zalijte vinom i octom.
Dodajte žele od ribizla, šećer, cimet i borovnice, te začinite prstohvatom klinčiča u prahu.
Dinstajte oko 2 sata, a okus na kraju dotjerajte dodatkom soli i papra.

Znate li kako pripremiti liker od jaja? Donosimo najjednostavniji recept

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo