Superpovrće nova je kuharica u izdanju Mozaika knjiga. Privući će baš one koji svakodnevno razmišljaju o povrću, a nisu se pomaknuli dalje od slaganja povrća na salatu ili kuhanja s malo soli…
“Superpovrće” autorice i stručnjakinje za povrće Celije Brooks genijalna je knjiga s najljepšim fotografijama jela i povrća, predivnim receptima i opisima 25 najzdravijih vrsta povrća. Autorica vam nudi pregršt ideja kako poslužiti jela i čime zamijeniti sastojke koje u tom trenutku nemate kod kuće. U nastavku vam donosimo jedan zanimljiv recept iz knjige.
Kolač sa šljivama: Jednostavan recept za savršenu poslasticu
Pečeni radič i tjestenina s pestom od kadulje i oraha
Sastojci:
- 500 g radiča (oko 2 – 3 velike glavice)
- 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- kuhinjska sol, morska sol, svježe mljeveni crni papar
- 250 g cjelovite (integralne) tjestenine, primjerice penne
Za pesto:
- 75 g (½ šalice) komadića oraha
- 2 šake svježih listova kadulje
- 50 g naribanog parmezana ili vegetarijanske alternative + još za staviti na stol
- 2 krupno narezana češnja češnjaka
- morska sol
- 1 žličica naribane limunove korice
- 1 žlica limunovog soka
- 125 ml (½ šalice) ekstra djevičanskog maslinovog ulja
Priprema:
1. Pustite veliki lonac pun jako slane vode da prokuha. Zagrijte pećnicu na temperaturu od 220 °C i obložite lim za pečenje folijom ili papirom za pečenje.
2. Razrežite radič napola od stabljike prema dnu pa svaku polovicu prerežite na tri ili četiri komada kroz središnji dio. (Zaostale listove ostavite za neku buduću salatu). Kada voda prokuha, ubacite komade radiča u nju i blanširajte 1 minutu pa ih izvadite pomoću žlice s rupicama i dobro osušite. Polako ih stavite na lim za pečenje i premažite maslinovim uljem. Pecite 10 – 15 minuta, dok se ne zapare i dok im rubovi ne poprime zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i ostavite na toplom.
3. Skuhajte tjesteninu dok ne bude mekana kako volite. Ocijedite i pokapajte s par kapi ulja pa ostavite na toplom.
4. U međuvremenu napravite pesto. Usitnite sve sastojke zajedno u sjeckalici da dobijete gustu, ali mazivu smjesu – ako je pretvrda, dodajte još ulja.
5. Pola količine pesta umiješajte u tjesteninu pa prebacite u toplu zdjelu za posluživanje. Poslažite radič na vrh i stavite preostali pesto na njega. Odmah poslužite, s dodatnim naribanim parmezanom, po želji.
Ovako pripremljeno povrće svidjet će se i onima koji ga ne vole! Recept kojem trebate dati šansu
M. P.
Foto: Shutterstock, knjiga Superpovrće