Što ovu poslasticu čini tako posebnom?
Čak i ako vam korica ne ispadne savršeno, ako se i lomi kada ju okrenete, čak i ako punjenje nije savršeno centrirano, i dalje će se raditi o jednom od najboljih kolača kojeg ste jeli.
Jabuke u karameliziranom umaku će prekriti bilo kakvu manu kolača, a uostalom on i mora izgledati malo „rustikalno“.
Potrebna vam je okrugla tava koja smije u pećnicu ili posuda za pečenje kolača, tanjur za posluživanje i nožić za guljenje jabuka.
Probajte tortu od sira kako je pripremaju u New Yorku – postat će vaš novi omiljeni desert
Potrebni sastojci:
- 6 jabuka, malo kiselijih
- 1 prhko tijesto za pitu (možete ga pripremiti i sami, a može i lisnato tijesto)
- 8 žlica maslaca
- 200 g šećera
- Malo soli
- Sladoled za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
Ogulite i narežite jabuke na četvrtine.
Tijesto za pitu razvucite i stavite u hladnjak dok pripremate ostale sastojke.
Rastopite maslac i dodajte šećer, plamen neka bude srednji. Pričekajte da se pretvori u sirup.
Dodajte jabuke umaku i posipajte s malo soli.
Kuhajte jabuke dok ne postanu karamelizirane, a umak postane taman. Ponekad jabuke okrečite kako bi potpuno bile obložene sirupom.
U posudu za pečenje posložite jabuke te izvadite tijesto iz hladnjaka i prekrijte ih. Malo izbušite vilicom kako se ne bi zadržala tekućina.
Pecite oko 20 minuta te izvadite van da se malo ohladi.
Nožem odvojite kolač od ruba i stavite tanjur za posluživanje preko posude u kojoj se pekao kolač i preokrenite tavu tako da jabuke budu na gornjoj strani kada kolač bude na tanjuru.
Poslužite uz sladoled.
Šifon torta od jagoda – jednostavna poslastica koju ćete stalno pripremati
Dobar tek!
A. A.
Foto: Shutterstock