S pravom nazvana kraljica voća sinonim je za nešto mirisno, opojno i raskošno.
Bilo da su samo sa šećerom ili šlagom, u raznim kolačima, tortama ili ovako kao sada savršenim semifreddo varijacijama, marmeladama ili čak i u slanim jelima – jednostavno ih obožavam jer su neodoljive.
Sastojci:
- 700 g svježih jagoda
- 300 g šećera u prahu
- pet žumanjaka
- jedan ekstrakt vanilije
- tri-četiri žlice likera od jagoda (po želji)
- 400 g slatkog vrhnja
Priprema:
1. Jagode očistite i operite, dodajte im 100 grama šećera u prahu i liker od jagoda, pa uz pomoć gnječilice za krumpir usitnite u kašu, tako da ostane i pokoji veći komadić. U metalnoj zdjeli iznad ključale vode, na pari, stalno miješajući, istucite žumanca s preostalim šećerom u prahu i ekstraktom vanilije, tako da dobijete gustu i svijetlu pjenu. Maknite s vatre i dalje miješajte dok se pjena ne ohladi (četiri do pet minuta).
2. Kalup za kruh (zapremine 1,5l) obložite prozirnom folijom. Na dno obloženog kalupa stavite polovicu pripremljene kaše od jagoda. Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, pa mu primiješajte ohlađenu smjesu od jaja i preostalu polovicu kaše od jagoda. Tu smjesu premjestite u kalup, na kašu od jagoda, izravnajte i ostavite u pretincu za zamrzavanje najmanje pet sati.
3. Semifreddo izvadite iz hladnjaka 10-tak minuta prije samog posluživanja, iskrenite ga na dekorativni pladanj po vašoj želji te maknite prozirnu foliju. Dekorirajte svježim jagodama i listićima svježe metvice. Režite ga na ploške. Najlakše ćete ga izrezati tako da nož svaki put prethodno umočite u vruću vodu.
Nada Duhović
Just good
food