Riječ je o posebnom, iznenađujućem hladnom zadovoljstvu koje morate probati! Jer sladoled i ne mora uvijek biti voćni, čokoladni ili mliječni, zar ne?
Sladoled od šampanjca na štapiću možete poslužiti kao aperitiv prije jela ili kao desert nakon obroka, jer u sebi sadrži i nešto alkohola pa će vam pročistiti nepce i otvoriti tek. Ovu poslasticu možemo nazvati i vege sladoledom jer se priprema bez jaja. Poslužite ga uz jednostavan umak od svježih malina…
Potrebni sastojci
za 6 osoba
- 2,5 dl pjenušavog vina
- 1 listić želatine
- 200 g šećera u prahu
- 200 g svježih prohlađenih malina
Priprema
1. Želatinu natopite i omekšajte u hladnoj vodi. Zakuhajte 140 g šećera u prahu sa 140 ml vode, pa kuhajte dok se šećer ne rastopi. Ostavite da se malo prohladi, pa još u toploj smjesi rastopite pripremljenu želatinu.
2. Šampanjac umiješajte u istu smjesu sa želatinom, pa rasporedite u čašice za espresso ili jogurt. Prekrijte ih aluminijskom folijom, u sredinu svake stavite štapić ili žličicu tako da bude što je moguće više uspravna. Ostavite u zamrzivaču preko noći.
3. Maline dobro prohladite, pa ih zgnječite ili izmiksajte sa 60 g šećera u prahu. Zatim ih protisnite kroz sito u zdjelicu. Sladoled izvadite iz kalupića i poslužite s umakom od malina.
Nada Duhović
Just good food