Ova poslijednja faza još uvijek toplog i vrućeg ljeta pravo je vrijeme za pobiranje njegovih plodova i pospremanje u staklenke. Tako je sada u mojoj kuhinji došao red na ove ukusne, crvene, mesnate, rajske plodove…
Kako bi zimi vaše pite, tjestenina, fritaje ili foccacie bile ukusnije, obavezno iskoristite ovo vrijeme za pripremu sušenih rajčica u maslinovom ulju. Dodajte nekoliko sasvim jednostavnih začina i to je to.
Sastojci (za tri staklenke):
- 2,5 kg svježih duguljastih rajčica (pelata)
- sol
- začini (lovorov list, bosiljak, timijan)
- po želji čili papričice
- tri-četiri češnja češnjaka
- maslinovo ulje
Priprema:
1. Rajčice operite, posušite kuhinskom krpom i po dužini prepolovite. Stavite ih na lim od pećnice obložen papirom za pečenje, posolite i pecite u pećnici na 100 stupnjeva s lagano otvorenim vratima šest do osam sati (ili ih posušite prirodno, nekoliko dana na otvorenom i jakom suncu).
2. Tijekom pečenja rajčice okrećite svakih 30-tak minuta. Suhe po želji pospite začinskim biljem. Između redova umetnite listiće češnjaka, po želji čili papričicu i lovorov list. Ulijte maslinovo ulje do vrha i dobro zatvorite. Rok trajanja ovako pripremljenih rajčica je četiri tjedna. Koristite ih u slanim pecivima, pitama, pizzama, fritajama ili foccaciama.
Nada Duhović
Just good food