Farinata, vrlo jednostavno jelo za pripremu, vrsta je debele palačinke napravljene od brašna od slanutka.
Iako nosi različite nazive, radi se o rustikalnom jelu odličnog okusa. Možete ju jesti samostalno ili kao dodatak obroku. Ovaj recept svakako zaslužuje da ga isprobate jer je zdravija zamjena za kruh.
- 120 grama brašna slanutka
- 235 ml vode
- 3 žlice maslinovog ulja
- ½ žličice soli
- Naribani sir (Pecorino Romano)
- Svježi papar
Ideja za ukusan ručak: Piletina punjenja špinatom, pršutom i sirom
Upute:
- U manjoj posudi pomiješajte brašno, vodu, žlicu maslinova ulja i sol. Prekrijte i ostavite na sobnoj temperaturi najmanje 30 minuta kako bi brašno uspjelo apsorbirati vodu.
- Stavite u smjesu u tavu koja može u pećnicu, a nju prethodno zagrijte na 230 stupnjeva i pecite 5 minuta.
- Pažljivo izvadite tavu van i upalite samo gornji grijač te premažite smjesu maslinovim uljem.
- Vratite u pećnicu i pecite 6-10 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ukrasite paprom i sirom, te ostavite da se hladi 5 minuta.
- Prebacite na posudu za posluživanje, narežite i poslužite toplo.
Recept za savršen domaći ajvar
A. A.
Foto: Shutterstock