Jednostavna, puna kreme, a opet lagana i punog okusa kakaa, slatkog vrhnja i banana… i sve to na izdašnom, laganom biskvitu. Banane su voće koje gotovo uvijek imam u kući uz jabuke i kruške, iako ih samostalno rijetko jedem, odlične su kao dodatak kolačima ili ovakvim voćnim tortama…
Potrebni sastojci
Za biskvit
3 jaja
100 g šećera
50 g brašna
50 g finog jestivog škroba
1 žličica praška za pecivo
Za kremu i ukrašavanje
10 listića želatine
300 g jogurta
150 g šećera
1 vanilin šećer
1 Bourbon vanilin šećer
sok svježe iscijeđenog limuna
2 žlice mlijeka
4 banane
600 ml slatkog vrhnja
4 žlice gorkog kakaa
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180 °C. Za to vrijeme u zdjelu stavite jaja i šećer, pa ih pjenasto stucite mikserom, dodajte prosijano brašno sa škrobom i praškom za pecivo, te sve dobro izmiješajte. Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 26 cm, čije ste dno obložili papirom za pečenje. Sve stavite u pećnicu i pecite 15-ak minuta. Pečen biskvit izvadite iz kalupa i pustite da se ohladi.
2. Ohlađen biskvit stavite na podložak za torte, pa oko njega zatvorite malo veći okvir kalupa za torte (promjera 28 cm). Unutarnji rub kalupa obložite papirom za pečenje.
3. Želatinu namočite da omekša. Za to vrijeme izmiksajte jogurt sa šećerom, vanilin i Bourbon vanilin šećerom. Nabubrenu želatinu lagano ocijedite, pa ju rastopite u zagrijanom mlijeku, a za tim ju brzo umiješajte u kremu od jogurta. Ogulite tri banane, pokapajte ih polovicom soka od limuna, prepolovite po dužini, pa ih poslažite po biskvitu. Čim se krema počne želirati, umiješajte u nju 500 ml tučenog slatkog vrhnja, premažite biskvit te izravnajte i zagladite površinu. Tortu ostavite najmanje 4 sata u hladnjaku.
4. Prije samog posluživanja maknite okvir kalupa i papir za pečenje. Površinu torte pospite s dvije žlice kakaa. Od preostalih 100 ml slatkog vrhnja napravite šlag pa ga u obliku ružica naštrcajte uz rub torte. Ogulite i zadnju bananu, uvaljajte ju u ostatak kakaa te narežite na kolutiće i oprezno pokapajte limunom da ne posmeđe. Na svaku ružicu šlaga položite kolutić banane.
Nada Duhović
Just good food