U zadnje vrijeme me drže torte, ne znam zašto i zbog čega, iako volim sve vrste kolača i deserata (i pripremati, a i pojesti). Ovaj put opet sam napravila jednu laganu i osvježavajuću “torticu” od jagoda s kremom od vanilije. Napravljena je po receptu iz časopisa “Čarolija okusa” i bila odličan desert nakon malog popodnevnog vikend izleta u Varaždinske Toplice.
Potrebni sastojci
Za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
180 g brašna sol
1 žličica praška za pecivo
Za kremu:
1 mahuna vanilije (štapić vanilije)
200 g šećera
100 ml mlijeka
4 jaja
2 žumanca
400 g maslaca (omekšalog)
500 g svježih jagoda
Priprema
1. Pećnicu zagrijte na 180° C. Razbijte
jaja, odvojite bjelanjke od žumanjaka, pa bjelanjke uz dodavanje šećera i
prstohvata soli istucite u čvrst snijeg. Umiješajte žumanjke i brašno pomiješano
s praškom za pecivo. Sve dobro izmiješajte kuhačom ili lopaticom. Tijesto
razmažite u kvadratni kalup za torte (25×25), kojem ste dno pokrili papirom za pečenje, te ga pecite 25 minuta, ostavite da se ohladi, pa ga prerežite.
2. Vanilin štapić razrežite po dužini, te
ostružite srž vanilije. Zakuhajte mlijeko i 100 g šećera u koje ste dodali srž
vanilije i štapić. Pjenasto izmiksajte jaja, žumanjke i 100 g šećera, pa u
tankom mlazu umiješajte mlijeko. Izvadite štapić vanilije. Smjesu stavite na
paru, pa je tucite dok ne nastane gusta krema. Maknite s pare da se ohladi na
sobnoj temperaturi, tad postupno umiješajte omekšali i izrađen maslac.
3. Jagode operite i očistite, te svaku prerežite
na pola. Na tanjur stavite jedan list biskvita, pa uokolo stavite kvadratni
obruč. Uz rub obruča poslažite jagode s rezanom plohom prema van, ulijte
polovicu kreme, po njoj poslažite ostatak jagoda, te premažite ostatkom kreme.
Stavite drugi list biskvita, pa tortu stavite da se hladi najmanje 2 sata.
Pospite ju šećerom u prahu i ukrasite jagodama.
Nada Duhović
Just good food